DANAS JE PRAZNIK / Nekad smo Dan državnosti slavili 25. lipnja. Iduće godine Hrvatima pada mrak na oči - pada na isti dan kad i Tijelovo

Image
Foto: Goran Stanzl/Ivan Škrinjar/Pixsell/Shutterstock

Praznik se do 2020. godine obilježavao 25. lipnja, no nova ga je Vlada vratila na staro obilježavanje od 1991 do 2001.kada se praznik slavio 30. svibnja. S time su mnogi izrazili nezadovoljstvo navodeći kako time HDZ obilježava svoj povratak na vlast

30.5.2023.
9:02
Goran Stanzl/Ivan Škrinjar/Pixsell/Shutterstock
VOYO logo

Danas, 30. svibnja, obilježavamo Dan državnosti, praznik kao spomen na 1990. kada je utemeljen prvi demokratski izabran višestranački Hrvatski sabor.

Praznik se na taj datum obilježavao sve do 2001. godine kada je vlada Ivice Račana donijela odluku da se svečani dan obilježava 25. lipnja budući da je taj dan 1991. Sabor donio odluku o hrvatskoj samostalnosti i suverenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iste je godine Račan uveo i Dan neovisnosti, 8. listopada, dan jednoglasne odluke Hrvatskog sabora o raskidu državnopravnih veza s ostatkom bivše Socijalistički Federativne Republike Jugoslavije.

Image
PREDIVNO /

VIDEO Povodom Dana državnosti, Slapovi Niagare osvijetljeni u bojama hrvatske zastave

Image
PREDIVNO /

VIDEO Povodom Dana državnosti, Slapovi Niagare osvijetljeni u bojama hrvatske zastave

Hrvatski je sabor u studenom 2019. predstavio novi blagdanski kalendar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjedom na zadnjim parlamentarnim izborima, prije gotovo četiri godine, Vlada premijera Andreja Plenkovića, promijenila je datume obilježavanja pojedinih državnih praznika te Dan državnosti vratila na 30. svibnja.

Tada je Vlada i bivši ministar obrane Damir Krstičević zagovarala promjene datuma budući da se 2020. obilježavalo 30. godina postanka Hrvatske države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan državnosti postao je državnim praznikom i neradnim danom i vraćen na 30. svibanj, 25.lipanj postao je Danom neovisnosti, a 8. listopad Dan Hrvatskog sabora.

Iako su mnogi izrazili nezadovoljstvo prijedlogom da se Dan državnosti vrati na 30. svibnja, smatrajući da se u tom slučaju taj dan pretvara u proslavu dolaska HDZ-a na vlast te da 25. lipnja ima puno više smisla jer se tada donijela odluka o samostalnosti i suverenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, gotovo četiri godine kasnije imamo novi - stari datum, a sljedeće godine on pada na blagdan Tijelovo.

Podsjetimo, 22. se lipnja obilježava i Dan antifašističke borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važni datumi postali su državni praznici, ali i neradni dani čime si u svibnju i lipnju mnogi imaju priliku spojiti produženi vikend.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo