ozbiljni problemi /

Neizvjesna sudbina Agrokora: reporter RTL-a donosi detalje o krizi u kojoj se našla ova tvrtka

Agrokor je dužan ukupno oko 46 milijardi kuna od čega su najveći problem kratkoročni zajmovi od oko 20 milijardi

15.3.2017.
18:45
VOYO logo

Najbogatiji i najmoćniji hrvatski poduzetnik, Ivica Todorić, u ozbiljnim je problemima. Zbog prezaduženosti ne može doći do novih kredita, a ruski državni bankari koji drže dobar dio Agrokorova duga sve su nervozniji i navodno traže određenu unutarnju kontrolu nad koncernom koji im duguje oko 10 milijardi kuna. Istodobno, vlast je u Hrvatskoj Todoriću danas poslala oštru i jasnu poruku.

Dani kada je prije 3 godine u Moskvi lagano dobivao stotine milijuna eura kredita za Todorića su prošlost. Ruske državne banke Todorića stišću na tajnim sastancima u Vladi da vrati posuđeno. Iz Agrokorovog tornja prije dva sata šalju priopćenje da su i dalje jaki te da budućnost Agrokora nije upitna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Agrokor ima snažne i jake brandove, kompanije koje uspješno posluju i imaju jake tržišne pozicije tako da s prevladavanje aktualnih financijskih izazova budućnost Agrokora i njegovih kompanija nije ugrožena. Kako se može čuti menadžment intenzivno radi na stabilizaciji financijske pozicije i vjerujemo da će u tome biti uspješni.“   

PROČITAJTE JOŠ:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija pak tvrdi da porezni dugovi Agrokora državi za sada nisu problem.

"Po pitanju poreznih odnosa za sada, ponavljam za sada, nisu uočeni nikakvi pojavni oblici koji bi ukazivali na nekakvo izvanredno stanje", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Istodobno loše vijesti iz Agrokora prelijevaju se i na zagrebačku burzu čiji je indeks danas potonuo zbog intenzivnije  rasprodaje dionica.

"Među najtrgovanijim dionicama su bile i one koje su zabilježile najveći pad a to su dionice Leda i Jamnice. Isto tako značajan pad indeksa Crobex - on je trenutno za 2,3 posto u minusu", kaže Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agrokor je dužan ukupno oko 46 milijardi kuna od čega su najveći problem kratkoročni zajmovi od oko 20 milijardi. Dobavljačima je dužan 16 a ruskim državnim bankama nešto više od 10 milijardi. 

Analitičari kažu da je sada na potezu Ivica Todorić koji mora naći način da uvjeri banke da može dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki poduzetnik koji uzima kredite i agresivno se širi mora uzeti u obzir da će vjerovnici prije ili kasnije donijeti odluku da traže novog prvog čovjeka, ali tu je otvoreno puno opcija i zapravo moramo čekati oglašavanje iz Agrokora", ističe glavni urednik magazina 'Lider' Miodrag Šajatović.

Oko 100 ljudi koji obrađuju voćnjake u ovom slavonskom selu ovosi o sudbni Agrokora. Milan je dobavljač poljoprivrednih proizvoda za Agrokor i kaže da je suradnja, unatoč dužim rokovima, bila korektna.

"Nije se isplaćivalo sve od jednom, isplaćivalo se u više navrata ,ali sve je bilo isplaćivano u tekućoj godini... Kupili su mi traktor a moje gospodarstvo im je kroz proizvode vraćalo", ističe poduzetnik Milan Ileković.

Analitičari se slažu da se rješenje za Agrokor mora naći što prije jer je tvrtka prevelika i prevažna za hrvatsko gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo