iz gorega u loše / Nedopustiv nemar: slijepu i invalidnu djecu iz raspadajuće zgrade preselili u skučene prostore druge zgrade!

Dvadesetak slijepe i invalidne djece iz raspadajuće zgrade Centra Vinko Bek u Nazorovoj ulici preselili su u skučene i neadkevatne prostore druge zgrade! A ni ondje nema mjesta za njih pa ih čeka još seljenja

15.9.2015.
22:28
VOYO logo

Anita ima 18 godina. Slijepa je, autistična i ima blagu mentalnu retardaciju. Do početka školske godine pohađala je zagrebački Centar za odgoj i obrazovanje Vinko Bek u Nazorovoj ulici zajedno s još 19 korisnika sa sličnom dijagnozom. U 12 godina koje je ondje provela naučila je svaki kutak zgrade.

"Imala sam puno prijatelja, a sad više nemam", priznala je Anita Pelivanović, korisnica Centra Vinko Bek. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A kuhinju, ja se snalazim, kuham, pečem palačinke, pečem fritule, i kuham hrenovke..." dodala je Anita. 

No derutna zgrada u Nazorovoj od jučer je i službeno zatvorena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na temelju  elaborata sudskog vještaka za graditeljstvo zaključili da je ona opasna za život i zdravlje i korisnika i radnika i da nije primjerena za dulji boravak", kazala je Darija Kralj, ravnateljica Centra Vinko Bek.

Korisnici su stoga premješteni u drugu zgradu - u Kušlanovoj ulici, koja nije prilagođena njihovim potrebama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najgore je to što sve tri dana prije škole javili, kažu deset godina Nazorova propada, što se čekalo, tri dana prije škole", ispričala je Anitina majka Tatjana Babijaš

Aniti i ostalim korisnicima najteže pada snalaženje u novom prostoru, pa je reagirala i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko je ovo trajno rješenje za cijelu školsku godinu, onda se može govoriti o alarmantnom stanju, a dokaz za to je i pogoršanje zdravstvenog stanja kod nekih korisnika", stoji u priopćenju.

Zahtjeva hitnu sanaciju zgrade i povratak djece u poznate prostore. No sanacija bi koštala 20 milijuna kuna, a sama zgrada vrijedi 14. Za korisnike Centra planira se izgraditi novi paviljon u blizini sadašnjeg, privremenog smještaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok se izgradi paviljon, naravno da mora proći vrijeme i mora proći procedura, i mi ćemo za to vrijeme izaći u susret i pokušati iznaći adekvatnije rješenje", rekla je Iva Prpić, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih. 

To znači da bi se djeca kojoj je neophodna rutina i poznati prostor, trebali u kratkom roku odviknuti od Nazorove, priviknuti se naovaj prostor, u međuvremenu prijeći u zgradu od DUUDI-ja, da bi konačno preseli u paviljon koji će se izgraditi na ovoj livadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No to je, kaže Antina majka previše promjena za slijepe osobe.

"To su djeca slijepa, sa još dodatnih 20 - 30 dijagnoza svaka promjena njih zna vratit unatrag po dvije - tri godine", otkrila je Anitina majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A vrijeme im ne ide u prilog. Kako je novi paviljon tek u fazi idejnog rješenja, vjerojatnije je da će se Anita i njezini prijatelji prije morati naučiti na promjene.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo