OREŠKOVIĆ se obratio javnosti / 'Nećemo prodati sve tvrtke koje se nalaze na popisu, a vjerujem da Karamarko nije radio protiv nacionalnih interesa'

Premijer Tihomir Orešković je prije sjednice Vlade održao konferenciju za medije

12.5.2016.
15:22
VOYO logo

"Glavni cilj je da svima bude dobro i mislim da je ovo 'win win' situacija.

Fondovi su zainteresirani za nekoliko firmi. Smanjit ćemo dug, da možemo povećati kreditni rejting kako bi kamate bile manje. Plan je naći tih 200 milijuna eura, a u roku iduća dva tjedna ću reći gdje ih planiram naći. To će poslati jedan vrlo pozitivan signal, a siguran sam da će i kreditne agencije pozitivno reagirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan nam je da ispunimo ono što smo obećali i to smo pokrenuli.

Što se tiče tvrtki koje su skinute s popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa, mi nećemo prodati sve što se nalazi na toj listi. One su stavljene na popis kako bi ubrzali procesi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtke koje planiramo prodati su Končar, nekih 25 posto, udio u Sunčanom Hvaru, što je nekih 17 milijuna eura i dio koji imamo Croatia osiguranju, gdje država drži oko 30 posto. Od preostalih firmi, ništa ne planiramo prodati. One jesu na listi, samo kako bi ukoliko odlučimo to pokrenuti, da može ići brže. Ono što piše po novinama, to su spinovi", rekao je Orešković.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tihomir Orešković

(Patrik Macek/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo od Europske komisije dobili signal da Hrvatska ima najveći rast u industrijskoj proizvodnji, nekih 7 posto. MMF nam je dao podršku. Ova bura koja se diže u medijima, možda neki nisu sretni s reformama, pozitivnim rezultatima, ali ja vidim pozitivne signale i siguran sam da ću ih čuti i za tjedan dana. I to će sve voditi tamo gdje smo obećali, da će biti bolje za građane, da će pasti dug i deficit ispod 3 posto, i to sve skupa će poslati pozitivne signale investitorima. Ono što smo obećali, ćemo ispuniti, a ovih prvih 200 milijuna je samo prvi primjer", kaže premijer.

"U vezi prvog potpredsjednika Karamarka, imam samo dvije poruke. Čekamo poruku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. A s moje strane, vjerujem da Karamarko nije napravio ništa protiv interesa Republike Hrvatske", rekao je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer smatra da vladajući i dalje imaju stabilnu većinu u Saboru.

"Što se tiče prealgivanja u Saboru, meni tu matematika ne funkcionira. Show me the numbers", rekao je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je rekao i da će se više uključiti u cijeli proces oko Ine.

"Formirat ću pregovarački tim oko Ine. Pokrenuli smo nekoliko analizu i informiram se s našim odvjetnicima koji rade na arbitraži. Ina je strateška firma i ja ću se tu puno više uključiti", rekao je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo