Neće se više moći zarađivati na ambalažnom otpadu?

Na okruglom stolu na temu 'Sustav upravljanja ambalažnim otpadom' zaključeno je da dosadašnji sustav prikupljanja ambalažnog otpada nije održiv i da se uvodi novi model.

26.3.2013.
19:52
VOYO logo

Pomoćnik ministra za zaštitu okoliša Mario Obrdalj najavio je da novi zakon predviđa uspostavu recovery organizacija kao novog sustava gospodarenja ambalažnim otpadom. Objasnio je da su recovery organizacije tvrtke proizvođača koji stavljaju proizvode na tržište od kojih nastaje otpad.

"Odgovornost za skupljanje i zbrinjavanje takvog otpada pripada onima koji ga i proizvode. Dakle, proizvođač takvog otpada mora platiti i njegovo zbrinjavanje", poručio je pomoćnik ministra Obrdalj. Prijedlog zakona je dovršen i upućen Europskoj komisiji na usklađivanje sa zakonima EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Trenutačni sustav je duboko koruptivan'

Saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy naglasila je da "trenutačni sustav u Hrvatskoj nije ekonomičan nego neučinkovit, duboko koruptivan i kao takav neodrživ". Kaže da ga treba ukinuti, a s Holy se složila i Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. "Makar i po cijenu ukidanja sustava depozita i rješavanja socijalnih pitanja na drugi način", izjavila je Matešić.

Istaknuto je da po sadašnjem modelu 70 posto ambalaže vraćaju oni koji su je i kupili, dok ostatak prikupi dio građana koji preživljava skupljajući ambalažni otpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo