ZAORALEK SE SASTAO S PUSIĆ / 'Ne šaljemo vojsku na mađarsku granicu, češki vojnici će pomoći Mađarskoj u zbrinjavanju izbjeglica'

Image
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL

Češka ne šalje nikakvu vojsku na mađarsku granicu, u tu je zemlju otišao 21 češki vojnik koji će pomagati u osiguranju i pružanju pomoći uslijed izbjegličke krize, izjavio je u petak u Zagrebu češki ministar vanjskih poslova Lubomir Zaoralek

16.10.2015.
14:44
Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
VOYO logo

"Tome odgovara i oprema kojom oni raspolažu i prema posljednjim informacijama koje imam taj je mali kontingent udaljen 60 kilometara od granice", rekao je Zaoralek novinarima nakon sastanka s prvom potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

"Naročito mi je drago čuti od češkog kolege da se radi o pomoći Mađarskoj u zbrinjavanju, odnosno u rješavanju problema izbjeglica i migranata unutar Mađarske i da češki vojnici nisu na granici", izjavila je Pusić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji. 

Zaoralek je rekao da je sudjelovao na razgovorima češkog premijera Bohuslava Sobotke s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom gdje su točno dogovoreni uvjeti korištenja češke vojne pomoći Mađarskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vjerujem da bi se ti uvjeti trebali mijenati", kazao je, odgovarajući na pitanje hoće li ograničeni češki kontingent sudjelovati u osiguranju granice s Hrvatskom ako to Mađarska bude smatrala potrebnim. Nije naveo o kojim se uvjetima radi. 

Pusić: Mađarska ne može riješiti problem tako da zaustavi izbjeglice u Hrvatskoj 

Češke novinare je zanimalo kako će Hrvatska reagirati ako Mađarska zatvori svoju granicu. Pusić im je kazala kako od početka smatra da EU ovu krizu treba rješavati zajedno i to u prvom redu u dogovoru s Turskom. Izrazila je uvjerenost da će se izbjeglička kriza dijelom riješiti ili barem ublažiti na temelju zaključaka Europskom vijeća o suradnji i oblicima pomoći Turskoj.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njezinim riječima, Mađarska se neobično ponašala u ovom radozblju: otkako je počela izbjeglička kriza imala je oštru retoriku, ali je suradnja na terenu bila vrlo dobra. Policije i vojske dviju zemalja dobro su surađivale u transportu ljudi i pomoći, dodala je. Naglasila da je da nitko od izbjeglica koji su prošli kroz Hrvatsku ne želi u njoj ostati, isto kao niti u drugim zemljama kroz koje ih vodi put do Njemačke. 

"Ovaj problem Mađarska ne može riješiti tako da zaustavi izbjeglice u Hrvatskoj, niti ga Hrvatska može riješiti tako da zaustavi izbjeglice u Srbiji, niti Srbija može riješiti tako da zaustavi izbjeglice u Makedoniji. Tu je jasno što je vanjska granica: vanjska granica je granica gdje je Frontex, između Grčke i Turske." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da u svakoj zemlji, bila ili ne bila članica EU-a, u ovom dijelu svijeta, ne može biti interes da destabilizira svog susjeda kroz izbjegličku krizu", kazala je ona dodajući da suradnja nema alternative.

'Mađarska pokušava riješiti situaciju u kojoj se nalazi'

Na pitanje novinara podržava li Češka odluku Mađarske, koja će vjerojatno biti danas donesena u Budimpešti, da zatvori granicu s Hrvatskom, Zaoralek nije konkretno odgovorio.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mađarska pokušava na sve načine riješiti situaciju u kojoj se nalazi, ali smatram da ukoliko se zemlje članice EU-a ravnaju u skladu s pravom i pravilima EU-a, vjerujem da je to zapravo zajednički put iz krize i to je ono što podupirem", kazao je.

Također je rekao da mu nije jasno što se misli pod izrazom zatvaranje granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nerado bih se vratio na granice koje smo imali u prošlosti zato što vjerujem da bi to imalo loše posljedice na naš život danas jer ne smijemo zaboraviti da je Republika Češka zemlja koja od živi od izvoza i trgovine..."

Pusić je na kraju ponovila je da Hrvatska neće graditi zidove niti žičane ograde. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo