NE RADI VEĆ GODINU DANA, A SVAKI MJESEC PRIMA 9000 KUNA: /

Sumnjiči ga se da je iscenirao provalu u policijski sef, ali plaća i dalje sjeda

Image

Dok prema nekim procjenama trenutačno ima 70.

13.5.2017.
21:19
VOYO logo

Riječ je o djelatnicima MUP-a protiv kojih se zbog nekih razloga vodi disciplinski postupak. Za trajanja tog postupka, pogotovo ako je riječ o policajcima koji su pod istragom za kazneno djelo, takvi djelatnici budu privremeno udaljeni s dužnosti. No dok su pod suspenzijom, 60 do 80 posto plaće redovito im sjeda na račun svaki mjesec.

Tomu najbolje svjedoči primjer Željka Dolačkog, sada već bivšeg voditelja Odjela organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke kojem je sredinom travnja na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje zbog zloporabe položaja jer ga se tereti da je inscenirao provalu u svoj ured kako bi prikrio da je iz policijskog sefa nestalo dva kilograma zlata, 286.000 eura i 630.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DOLAČKI JE SPREMAN REĆI ISTINU O KRAĐI ZLATA I NOVCA IZ SJEDIŠTA POLICIJE: /

'Drago mi je da je proces počeo'

Image
DOLAČKI JE SPREMAN REĆI ISTINU O KRAĐI ZLATA I NOVCA IZ SJEDIŠTA POLICIJE: /

'Drago mi je da je proces počeo'

Dolački je uhićen u travnju prošle godine, istodobno je pokrenut disciplinski postupak protiv njega, koji se vodi pred Disciplinskim sudom MUP-a. Dok je disciplinski postupak trajao, Dolački je, kako je sam na sudu kazao, primao 80 posto svoje redovite plaće. Odnosno, kako je precizirao, 9000 kuna, piše Večernji list.

Disciplinski postupak koji je protiv njega pokrenut na zahtjev Vlahe Orepića, sada također bivšeg ministra policije, okončan tako da mu je uručen otkaz. No Dolački ima pravo, ne na jednu nego na dvije žalbe, drugostupanjskom Disciplinskom sudu MUP-a i Upravnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sve dok odluka Disciplinskog suda ne bude pravomoćna, što može potrajati još godinu-dvije, Dolački će svaki mjesec primati svojih 80 posto plaće, odnosno 9000 kuna.

Primjer Dolačkog nije jedini, na zagrebačkom Županijskom sudu trenutačno se vodi nekoliko sudskih postupka protiv policajaca, uglavnom zbog koruptivnih djela. Na optuženičkoj klupi sjede i Marko Svalina, Vjekoslav Drnić, Andrea Kožić, Branko Damjanović, Tomislav Jerkić, Selma Abadžić i Slavica Perko. Spomenuti policajci pod istragom su, kako tko, od rujna, listopada i studenoga 2012., suđenje im je tek nedavno počelo, a većini njih još nije okončan radni odnos u MUP-u. Svi su nakon uhićenja bili suspendirani i protiv njih su pokrenuti disciplinski postupci, no kao što se vidi na primjeru Dolačkog, suspenziji usprkos, plaća im u nekakvu obliku svaki mjesec sjeda na račun, piše Večernji list.

Od početka 2017. godine disciplinski sudovi MUP-a u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku zaprimili su 148 predmeta u kojima su policajci osumnjičeni za teže povrede službenih dužnosti. 2015. disciplinski postupak vođen protiv 547 djelatnika MUP-a, dok je 2016. takvih postupaka bilo 508.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo