'NE DOBIJEMO LI POVIŠICU TUŽIT ĆEMO DRŽAVU': / Javni službenici nezadovoljni zbog propalih pregovora

Image
Foto: Thinkstock

Ne poveća li Vlada javnim službencima plaće od 1. siječnja po sili zakona, oni najavljuju nove tužbe koje bi im osigurala zakonski jednaka prava onima državnih službenika.

28.12.2016.
18:53
Thinkstock
VOYO logo

Bez obzira što su pregovori između vladajućih i sindikata javnih službenika propali, javni službenici se nadaju kako će Vlada od 1. siječnja plaće povisiti i njima jednako kao i držvnim službenicima. To bi se, piše Novi list, trebalo dogoditi na temelju Zakona o osnovici plaće u javnim službama, kao i Zakona o državnim službenicima i namještenicima prema kojima je njihova osnovica istovjetna. Međutim, Vlada bi te zakone mogla ignorirati, a u tom slučaju javni službenici najavljuju tužbe.

Naime, osnovica za izračun plaća utvrđuje se kolektivnim ugovorom, a ako se osnovica ne donese do donošenja državnog proračuna, utvrđuje je Vlada. Upravo na tu zakonsku regulaciju ukazuje i Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VLADA I SINDIKATI SE NAPOKON DOGOVORILI: ‘Postigli smo kompromis o povećanjima plaća’

Jedna ili dvije osnovice plaća

"Ne vjerujem da će Vlada dozvoliti da se situacija dodatno komplicira i da će dozvoliti dvije osnovice. Mislim da će to riješiti uredbom", smatra Ljubica Pilić, glavna tajnica Sindikata kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Produžena primjena Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama istječe 26. siječnja iduće godine. Malo je vjerojatno da će Vladina strana inicirati ikakve razgovore sa sindikatima o tom dokumentu pa je za očekivati da se se usmjeriti na Temeljni kolektivni ugovor.

No, Vlada bi mogla i zatvoriti oči pred zakonskim rješenjima ili odugovlačiti njihovu primjenu kako bi »stisnula« sindikate javnih službi i pokušala poljuljati njihovu vjerodostojnost pred članstvom. U tom slučaju, od idućeg tjedna, odnosno ulaska u iduću godinu, Hrvatska će prvi put imati dvije osnovice za izračun plaća zaposlenih u javnom sektoru, iako se te plaće osiguravaju iz iste kase – državnog proračuna. Za 60-ak tisuća državnih službenika i namještenika tako bi se primjenjivala osnovica od 5. 211,02 kune, a za 180 tisuća javnih službenika u obrazovanju, zdravstvu, kulturi, socijalnoj skrbi od 5.108,84 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo