Hrvatski političari o vučiću / 'Ne blokiraju njih ustaše, već njihova politika. Mi smo golgotu što se tiče velikosrpskog hegemonizma prošli'

Sve su komentirali Gordan Jandroković, Davorko Vidović, Ivan Penava

8.10.2022.
19:08
VOYO logo

Aleksandar Vučić ne odustaje, Hrvatska je kriva što Srbija više neće moći do jeftinije ruske nafte. U dugoočekivanom obraćanju naciji Vučić je najavio gradnju novog naftovoda prema Mađarskoj.

Vučićev govor pomno se pratio i u Moskvi i u Bruxellesu i Washingtonu, a je li Srbija konačno odabrala stranu ili će i dalje sjediti na dva stolca?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je ustaška, Hrvatska je i nepouzdana i licemjerna. Aleksandar Vučić, ljut što će ostati bez jeftinije ruske nafte, nastavio je verbalni napad i dok se obraćao svom narodu.

"Republika Hrvatska se pokazala kao nepouzdan dobavljač, i mi smo razumjeli poruku", kaže. "Tko ste vi da odlučujete što će Srbija da radi. Gdje je logika. Zar vi stvarno mislite da sam ja glup, kao oni kažu to je glasala i Mađarska, pa nije itko glasao, već je dovoljno da jedan kaže da nije suglasan i nema konsenzusa", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Zagreba mu odgovaraju da Hrvatska samo provodi sankcije prema Rusiji koje je EU odredila.

"Ne blokiraju njih ustaše, već ih blokira njihova politika. Mora biti svjestan da će plaćati cijenu, napadati Hrvatsku po ne znam koji puta kada se nađe u stisci, kao riba uhvaćena u mreži, nema velikog smisla i neće mu se isplatiti", kaže Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'nema logike' /

Kako je Vučić na drami s ruskom naftom koja ide preko Hrvatske zaradio političke poene? 'To je njihov narativ'

Image
'nema logike' /

Kako je Vučić na drami s ruskom naftom koja ide preko Hrvatske zaradio političke poene? 'To je njihov narativ'

Zbog svega će kaže Vučić, Srbija graditi naftovod prema Mađarskoj. Do tada ostaje im jedino hrvatski.

"Kupovat ćemo iračku naftu 20 posto skuplju koju ćemo naftovodom JANAF dovesti do naše zemlje. Nama je potrebno između 18 do 24 mjeseca da izgradimo naftovod prema Mađarskoj", kaže Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, prema Vučiću, nije problem u nafti. Već, ako je netko zaboravio, njegovom neostvarenom posjetu Jasenovcu.

"Nismo mi njima zabranili da negdje dođu, njima smeta cvijet koji treba da položim, to se zove orgijanje, ja sam mislio da je orgijanje nešto drugo. Mogu oni bez svake nafte ali bez mržnje prema Srbima i Vučiću teško", zaključuje srpski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sat i pol vremena obraćanja koje je podijelio u sedam cjelina, Vučić je ponovno kao profesor objašnjavao na elektronskoj ploči, pa onda i na karti.
Jedino što je izostalo je izbor između Rusije i Zapada. Vučić je odlučio pa neće uvesti još sankcije Rusiji i dalje će sjediti na dvije stolice.

"Mi sebi dajemo za pravo da takvu poziciju držimo, do kada ćemo je zadržati, do trenutka kada šteta za RS ne bude toliko veća od svega drugog", navodi Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je to neizvedivo smatra predsjednik Hrvatskog sabora.

"On se mora opredijeliti, želi li na jednu stranu stranu dobra ili želi podržavati rusku agresiju na Ukrajinu, to je njegova odluka", tvrdi Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić pak kaže da im se nudi brzi ulazak u Uniju, ako pristanu da Kosovo postane članica UN-a. To ne pristaju, pa će nastaviti balansirati iako je svjestan da sve više gubi.

"Sve što smo radili 10 godina, sve što smo uštedili potrošit ćemo u godinu dana…", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A mogao bi i puno više, milijune eura koje dobiva iz EU. O europskom putu Srbije raspravljat će Europska komisija u prosincu, a spominje se i moguće zamrzavanje pregovora.

Da Vučić napadima na Hrvatsku traži vanjske neprijatelje za unutarnje političke svrhe složna je i cijela oporba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davorko Vidović, predsjednik Socijaldemokrata kaže. "Stigmatiziranje Hrvatske, baratanje najgorim mogućim podvalama, proglašavanjem ustaškom Vladu Republike Hrvatske to naprosto nije dobra poruka niti dobra osnova da se ti odnosi dobro razvijaju".

Ivan Penava, Domovinski pokret pak dodaje: "Na svu sreću, puno manje će Hrvatska i hrvatski građani trpjeti posljedice takve politike. Mi smo svoju golgotu što se tiče velikosrpskog hegemonizma prošli, ali građani Srbije će nastaviti zapravo osjećati posljedice onoga što su birali".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo