NASTAVNICIMA JE PREKIPJELO: / U subotu se održava prosvjed u Zagrebu, evo što traže od Vlade i ministrice Divjak

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U subotu, 15. prosinca u 11 sati na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu započet će skup "Za sigurne škole"

11.12.2018.
15:02
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Mreža “Nastavnici organizirano” pozvala je danas javno sve kojima je stalo do obrazovanja u Hrvatskoj na skup pod nazivom "Za sigurne škole" koji će započeti na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu, ove subote, 15. prosinca u 11 sati, izvijestili su na portalu Nastavnici.org.

Skup će se održati u suradnji sa sindikatom Preporod i nastavničkom grupom “Školska zbornica”. Planirano je da povorka skupa oko 12:05 sati dođe na Trg bana Jelačića gdje će se održati središnji dio programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skretanje pažnje na probleme u hrvatskom obrazovanju

"Ovime se želi skrenuti pažnja na sve teže sigurnosno i psihičko, ali i materijalno stanje u hrvatskom obrazovanju, što moraju trpjeti svi i što ostavlja teške posljedice na sve sudionike obrazovnog procesa", pišu Nastavnici.org navodeći da je povod za okupljanje slučaj Franje Dragičevića kojeg su učeničke provokacije "natjerale preko granice dopuštenog pedagoškog djelovanja".

Međutim, pišu Nastavnici.org, pravi su uzrok okupljanja brojni incidenti u hrvatskim školama i nepostojanje ikakvog plana uređivanja i normaliziranja sustava, čije su konačne žrtve djeca i učenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primarne žrtve ovog bezakonja i kaosa su, na prvi pogled, učitelji i nastavnici, ali zapravo, konačne žrtve su djeca i učenici te, posljedično, svi građani Republike Hrvatske koji na kraju moraju trpjeti posljedice disfunkcionalnog sustava što sve zajedno doprinosi destrukciji cjelokupnog društva i društvenih normi", pišu Nastavnici.org.

Image
PROFESORICA POZVALA NA JAVNI LINČ UČENIKA KOJI SU NAPALI FRANJU DRAGIČEVIĆA: /

'Ometanje nastave mora biti kazneno djelo. Amen'

Image
PROFESORICA POZVALA NA JAVNI LINČ UČENIKA KOJI SU NAPALI FRANJU DRAGIČEVIĆA: /

'Ometanje nastave mora biti kazneno djelo. Amen'

Tri zahtjeva

Zbog toga zahtijevaju tri stvari od nadležnih vlasti, svih dužnosnika na svim razinama obrazovnog sustava, stručnih službi, ravnatelja, savjetnika u agencijama i Ministarstva obrazovanja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • "da osiguraju normalno funkcioniranje hrvatskih škola, prije svega uspostavljanjem jasnog sustava autoriteta i nadležnosti za događanja u razredu, kako bi obrazovni proces mogao teći uz što manje poteškoća
  • "da prestanu sabotirati učiteljski autoritet koji je apsolutno najbitnije oruđe u osiguravanju neometanog odvijanja nastavnog procesa"
  • "da se prestanu ponašati kao maćehe, feudalni gospodari i stečajni upravitelji najosjetljivijeg i najstručnijeg mehanizma širokog spektra u okviru državnih i javnih službi i postanu ono što bi trebali biti: koordinacija i servis koji treba pomoći onima na prvoj crti da dobro obave svoj posao"

Traže ovlasti za momentalno udaljavanje učenika s nastave

Osim toga, od Sabora, Vlade i nadležnog ministarstva traže:

  • dodjeljivanje statusa službene osobe "prosvjetnim djelatnicima koji neposredno rade s učenicima i s njima potpuno sami provedu nekoliko sati dnevno";
  • donošenje pravilnika o pedagoškim mjerama "koji će uključivati ovlasti djelatnicima u neposrednom nastavnom procesu za momentalno udaljavanje svih koji ometaju nastavu i ugrožavaju sigurnost ostalih učenika i nastavnog osoblja".
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo