Ne stišavaju se reakcije / Nastavio se sukob Milanovića i HDZ-a: Vlada oko programa u Okučanima ne vidi nikakav prijepor

Teme prošlosti još su jednom zasjenile probleme današnjice

2.5.2020.
18:48
VOYO logo

Nastavljen je verbalni sukob između predsjednika Republike i vrha HDZ-a, nakon što je Zoran Milanović napustio obilježavanje 25. obljetnice operacije Bljesak u Okučanima, gdje je jedan od sudionika uoči polaganja vijenaca istaknuo obilježja HOS-a na kojem stoji "Za dom spremni". 

Dok šef države u ekskluzivnom intervjuu za RTL proziva i premijera Plenkovića i šefa Sabora Jandrokovića za kukavičluk i strah, HDZ-ovo vodstvo uzvraća: Milanović želi biti lider ljevice, podjele su njihovo maslo. O temi koja je zasjenila i borbu s koronakrizom - imala je što reći i krajnja desnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Okučana je otišao zbog obilježja Za dom spremni na majici, a onda pred kamerama RTL-a detaljno objasnio razloge.

"Moji epidemiolozi su provjerili situaciju na terenu. I rekao sam premijeru i njegovim suradnicima: gledajte dečki, stanje je takvo i takvo. Jeste li u stanju riješiti? Nadam se da se slažete da to tako ne može. Bili su smotani i zbunjeni. S time da vjerujem da netko i organizacijski stoji iza toga", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa ministar koji tvrdi da se Plenkovićeva vlada ponaša u skladu s preporukama Vijeća za suočavanje s prošlošću, ide i korak dalje, ali se i opravdava.

"Neprimjeren odlazak predsjednika države i vrhovnog zapovjednika sa svečanosti i komemoracije za vrijeme izvođenja državne himne. Nismo imali saznanje da će predsjednici zbora gardijskih brigada i specijalne skinuti jakne i u majicama nazočiti pri polaganju vijenca", rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik ne skriva da mu se ponašanje premijera i šefa Sabora nije svidjelo.

Ni dan poslije vodeći HDZ-ovci nemaju razumijevanja

"Sad smo imali priliku vidjeti da premijer, predsjednik stranke i njegovi suradnici, nakon što su vidjeli i nakon što su upozoreni, su pokazali strah, nerazumijevanje, kukavičluk, slaganje. I nakon toga su tog istog čovjeka priveli u policiju", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni dan poslije događaja, za šefa države vodeći HDZ-ovci nemaju razumijevanja. 

"Predsjednik Republike, zbog toga što je očito aktualni predsjednik SDP-a nedovoljno sposoban da vodi neku artikuliranu politiku, preuzeo vodstvo lijevog političkog spektra, primarno SDP-a i služi se onim što i inače čine - ideološkim podjelama", rekao je Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve promatra desnica za koju je riječ o dogovorenem igrokazu, s pozadinom parlamentranih izbora.

"Jedan je morao otići drugi se čuditi. Vidjet ćemo koju nagradu glumišta će dobiti. Najvažnije da su se 'pajdaši' sa Zrinjevca dogovorili oko nekih stvari, to vide svi", rekao je Miroslav Škoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je besmisleno kako bi to bilo dogovoreno", kazao je Jandroković.

A desnica je poželjela i mogućnost opoziva predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je demokratsko pravo naroda, ako ima pravo birati, ima pravo i opozvati. Opoziv bi išao putem referenduma", kazao je Hrvatski suverenist Pero Kovačević.

Tako su teme prošlosti još jednom zasjenile probleme današnjice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Adrian De Vrgna ispred Pantovčaka za RTL Danas

S novim informacijama s Pantovčaka javio se naš reporter Adrian De Vrgna.

"Stav Pantovčaka je poznat. Ono što je novo je da osuđuju ministra Medveda jer nije točno da je cijeli protokol za Okučane dogovoren s Uredom predsjednika prije 10 dana. Mi smo u posjedu jednog dokumenta koji je nacrt protokola i u njemu se Predsjednik RH ne spominje. Zanimljivo je da je i redoslijed polaganja vijenaca drugačiji. Prvo je bilo u programu da vijenac polažu predsjednik Sabora i predsjednik Vlade a tek onda Udruge. Jučer je to bilo drugačije. Prvo su išle Udruge, pa i predsjednik Sabora te Vlade", rekao je reporter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je kako smo dobili i reakciju iz Vlade na najnovije sukobe.

"Dobili smo i reakciju iz Vlade koji su priopćili kako je najvažnije da je program usuglašen i da ne vide nikakvog prijepora oko toga. Ministar Medved tvrdi da je bio na sastanku prije 10-ak dana s savjetnikom Marekovićem", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je i kakve smo ovakve prijepore već gledali.

"Ovakve prijepore i podjele gledali smo i ranije pogotovo kada bi se izbori približavali. A znamo da je scenarij izbora u srpnju aktualan. Oglasio se i SDP koji u svemu ovome upire prstom u HDZ - kažu da se dodvoravaju desnici i žele ušićariti nešto glasova uoči izbora. Želi se prijeći i preko činjenice da je koronakriza ugrozila gospodarstvo i da se vladajući s time teško nose. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se kohabitacije tiče između Pantovčaka i Vlade ona je nešto tvrđa", rekao reporter RTL-a Adrian De Vrgna.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo