Povijesni uspjeh / Naši učenici briljirali na matematičkoj olimpijadi: 'Zadaci su bili teži nego prijašnjih godina'

Hrvatska ima još šest medalja i ovo je do sada najveći uspjeh

25.7.2021.
8:30
VOYO logo

Povijesni uspjeh za hrvatske učenike. Čak šest medalja osvojili su na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Rusiji. Najbolji je to plasman od osamostaljenja, ali tu ne misle stati. Uskoro jedno natjecanje stiže u Zagreb. 

Jakov, Dorijan, Andrej - brončane medalje, Ivan i Krešimir srebrne i Bernard - zlatna medalja. Ukupno 6 odličja za mlade hrvatske matematičare. 17-godišnjem Bernardu ovo je ujedno i najveći uspjeh na ovakvim natjecanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U prvom razredu bronca, u drugom srebrna i sada zlato. Šest je zadataka po dva dana i ove godine se dogodilo to da su baš teški bili. Bi je jedan zadatak koji je bio puno teži nego što je trebao biti, ali sam ja i njega riješio“, pojasnio je osvajač zlatne medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi Bernard Inkret.

Iako je natjecanje bilo virtualno, gimnazijalci su po 4 i pol sata dnevno na zagrebačkom PMF-u rješavali zahtjevne zadatke i izborili ukupno 21. mjesto za Hrvatsku među 107 država. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ova medalja predstavlja potvrdu za dugogodišnji trud i rad. Zadaci su ove godine bili dosta izazovni i teški, rekao bih teži nego prošlih godina. To pokazuje i činjenica da su pragovi za medalje bili niži nego prošlih godina“, istaknuo je osvajač srebrne medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi Krešimir Nežmah

Jer svi oni natječu se još od osnovnoškolskih dana. Tu su svakodnevna višesatna rješavanja zadataka, ali to im je hobi i u tome uživaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 „Naravno, drago mi je zato što sam dobio medalju, ali ne natječem se zbog nagrada nego zato što mi je to zanimljivo i to traje već 8 godina, znači od 5. razreda sam krenuo na natjecanja“, rekao je osvajač brončane medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi Andrej Čizmarević

Svoju budućnost vide u studiranju matematike ili pak u nekom području IT-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ova medalje je moj najbolji uspjeh na olimpijadi i drago mi je da smo se kao ekipa tako dobro plasirali, a za budućnost nemam neke posebne planove. Upisat ću matematiku u Zagrebu, a za dalje ću vidjeti“, kazao je osvajač brončane medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi Jakov Ljubičić.

Planiram se u budućnosti baviti informatikom, ne znam još na koji ću fakultet ići, možda na PMF možda na nešto drugo, ne znam“, tvrdi osvajač brončane medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi Dorijan Jedvaj

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
matematička olimpijada /

U Hrvatsku idu zlato, dvije srebrne i tri brončane medalje: Povijesni uspjeh hrvatskih učenika

Image
matematička olimpijada /

U Hrvatsku idu zlato, dvije srebrne i tri brončane medalje: Povijesni uspjeh hrvatskih učenika

No, sav uspjeh bez mentora ne bi bio moguć. 

„Medalja zapravo znači da je učenik, ako je osvojio zlatnu medalju među 50 najboljih od 620 natjecatelja koliko je ukupno sudjelovalo. Bernardovo zlato je zlato koje smo dobili u Hrvatskoj dobili nakon šest godina“, ističe voditelj tima i koordinator Hrvatskog matematičkog društva za natjecanja Matija Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali nema odmora. Jer naše matematičare već za mjesec dana čeka Srednjoeuropska matematička olimpijada na zagrebačkom FER-u. Nova prilika za berbu medalja.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo