NAŠ POZNATI FIZIČAR OTKRIVA ZAŠTO NEKI U DOBA KORONE NE VJERUJU ZNANOSTI: / 'Prvo je bilo sramežljivo, a sad je totalno ludilo'

Image

'Kada je krenula koronakriza, ona se činila kao idealna prilika da se ljudima pokaže kako djeluje famozna znanstvena spoznaja',

18.9.2020.
8:45
VOYO logo

Kako je i zašto s pandemijom koronavirusa najprije rasla, a zatim padala vjera u znanost, pitanje je na koje je u RTL Direktu odgovor pokušao dati fizičar s Instituta Ruđer Bošković i poznati popularizator znanosti Saša Ceci.

"Kada je krenula koronakriza, ona se činila kao idealna prilika da se ljudima pokaže kako djeluje famozna znanstvena spoznaja. Nismo na početku znali o virusu pa su ljudi saznavali kako se skupljaju podaci i gradi jedna teorija što je virus i kako djeluje. Međutim, za javnost je to trajalo predugo", kazao je Ceci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ljudima je u jednom trenutku sve to dosadilo'

Međutim, dodao je, to nije predugo za znanstvenike koji su znali koliko je sve komplicirano i koliko će vremena trebati da se pronađe cjepivo i da nema do tada nekog pametnog rješenja osim pranja ruku, distance i maski.

"U prvoj fazi iz tjedna u tjedan Stožer je objašnjavao ono što sve znanstveno znamo, pa opet drugi tjedan pa tjedan nakon toga i onda u jednom trenutku i ljudima i medijima je to dosadilo pa su mediji razmišljali ima li neko drugo mišljenje. I naravno da ima, Prvo su to bila neka sramežljiva razmišljanja, a onda je nastalo totalno ludilo", smatra Ceci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da će, kada dođe cjepivo, cijepiti i sebe i svoju djecu, a vjeruje da će i njegovi kolege učiniti isto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo