Dobitnik Plave vrpce Vjesnika /

Marku Rakuljiću nagrada Plava vrpca Vjesnika, spasio je utopljenika u rijeci: ' Čovjek je pao s mosta od 12 metara

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Facebook

'Vidio sam da mladić neće moći još dugo izdržati u vodi temperature svega četiri – pet stupnjeva Celzijevih', ispričao je Marko

6.12.2021.
17:35
Ivo Cagalj/PIXSELL/Facebook
VOYO logo

Dobitnik Plave vrpce Vjesnika 2021. u pojedinačnoj konkurenciji je pomorac Marko Rakuljić (35) iz Krila Jesenice, koji je 22. svibnja ove godine spasio od utapanja jednog mladića iz hladne rijeke Nederrijn, pritoke Rajne, u gradu Arnhemu u Nizozemskoj.

Učinio je to u prisustvu većeg broja službenih ljudi, koje nisu mogli ili nisu znale kako pomoći nesretniku koji je nekoliko minuta ranije pao u rijeku s mosta Nelson Mandela, javljaPomorski radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam u salonu kruzera Jules Verne na kojem plovim kao drugi časnik palube, kad sam čuo neku galamu. Čovjek je pao s 12 metara visokog mosta, a veliki broj vatrogasaca, policajaca i drugih osoba pokušavali su ga spasiti. Vidio sam da mladić neće moći još dugo izdržati u vodi temperature svega četiri – pet stupnjeva Celzijusovih. U toj utmrci s vremenom skočio sam na malu radnu splav vezanu podno krme kruzera. Ta moja inicijativa nije baš naišla na odobravanje nekih službenih spasilaca, koji su se tuda ustrčali, jer su smatrali da bih ja trebao imati pojas za spašavanje, ali nisu me mogli ni stigli zaustaviti", rekao je Rakuljić za spomenuti radio.

Nastavlja kako je unesrećeni bio udaljen tridesetak metara, a on je veslajući s polomljenim veslom očajnički nastojao da što prije stigne do njega. Mladića su sve to vrijeme držali u kolutu za spašavanje s konopom s jednog broda, na koji ga nisu mogli podići jer je bilo previsoko, priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sam doveslao do njega vidjelo se da je pothlađen, a ja sam ga iz drugog pokušaja, imao je stotinjak kilograma, uspio podići na splav. To nije bio kraj mukama po pitanju ovog spašavanja, jer je novi problem predstavljalo kako pothlađenog mladića iznijeti na visoku obalu. Na kraju su s obale vatrogasci spustili kran dizalice s košarom u kojoj je spašeni podignut na čvrsto tlo", ispričao je Rakuljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo