Naručili neupotrebljive dijelove za helikopter

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo htjelo je naručiti dijelove helikoptera kojima je istekao rok upotrebe. Da su bili ugrađeni mogli su prouzročiti nesreću.

4.12.2009.
9:06
VOYO logo

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Vlado Bagarić potpisao je dokument iz kojeg proizlazi kako bi htio da državna Agencija Alan od ruske državne tvrtke Rosoboronexport kupi dijelove za transportne helikoptere Mi-171 Sh koji su neupotrebljivi jer im je istekao rok trajanja, doznaje Jutarnji list.

U svom dopisu još iz srpnja Bagarić napominje kako HRZ zanimaju dijelovi kojima istječe rok upotrebe, no samo ako je ponuditelj spreman prilagoditi vrijednost njihovu stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupnja je spriječena odlukom Ministarstva da se sporni dijelovi vrate Rusima.

Hrvatska je rezervne dijelove dobila besplatno zajedno s 10 transportnih helikoptera Mi-171 Sh, koji su korišteni kao zamjena neispravnih dijelova ili uređaja tijekom jednogodišnjeg jamstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je u srpnju isteklo jamstvo, Rusi su, u skladu s ugovorom, MORH-u ponudili da neiskorištene dijelove otkupi ili ih vrati. Nakon pregleda Agencija Alan je otkupila veći dio dijelova za 3,8 milijuna kuna.

Prema riječima glasnogovornika MORH-a Gorana Grošinića, svi dijelovi, kojima je istekao rok, početkom listopada vraćeni su u Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori Jutarnjeg lista, pak, kažu da nitko nije želio preuzeti odgovornost za kupnju tih dijelova, koji bi, ako se ugrade, jednog dana mogli prouzročiti nesreću.

No, postoji sumnja da se tvrtka Rosoboronexport preko Hrvatske željela riješiti dijelova kojima istječe rok trajanja te isprazniti skladišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo