STIŽE SNAŽNO NEVRIJEME / Upaljen narančasti alarm za dijelove Hrvatske, prijete pljuskovi, poplave, olujni vjetar i tuča: 'Mogu prouzročiti veliku štetu'

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/Pixsell

Danas u jutarnjim satima lokalno se očekuju izraženi pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i grmljavinsko nevrijeme.

6.6.2022.
8:58
Slaven Branislav Babic/Pixsell
VOYO logo

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je narančasti alarm za osječku regiju. U ponedjeljak u jutarnjim satima lokalno se očekuju izraženi pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i grmljavinsko nevrijeme.

"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", upozoravaju iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponedjeljak prijepodne oblačno, popodne većinom sunčano

U sjevernim kopnenim područjima u prvom dijelu dana bit će pretežno oblačno, ponegdje kiša i grmljavina, a lokalno jači pljuskovi, posebice na istoku, dok će poslijepodne većinom biti sunčano, prognoza je DHMZ-a za ponedjeljak.

Malo kiše moguće je poslijepodne samo mjestimice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu i u krajevima uz Jadran prevladavat će sunčano uz malu vjerojatnost za lokalni pljusak te grmljavinu ponegdje u gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije.

Vjetar uglavnom slab, ujutro još mjestimice umjeren, prema istoku na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni. Na sjevernom dijelu Jadrana slaba i umjerena, podno Velebita i jaka bura, drugdje zapadnjak i sjeverozapadnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviša dnevna temperatura između 23 i 28, na Jadranu od 28 do 33 Celzijeva stupnja.

Image
Foto: Screenshot

DHMZ upozorenja za ponedjeljak 6.6.2022.

U nastavku tjedna promjenjivo i manje toplo

U danima koji slijede u unutrašnjosti će vrijeme i dalje biti promjenjivo. U utorak prijepodne prolazno sunčanije, a zatim poremeno kiša, često u obliku pljuskova s grmljavina, pri čemu će najnestabilnije biti u utorak prema kraju dana. Ujutro mjestimice može biti kratkotrajne magle. Utorak danju malo toplije, a zatim opet svježije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu će u utorak biti pretežno sunčano i vruće, a na sjeverom Jadranu prema kraju dana pljuskovi. Zatim nestabilno i manje toplo - uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom koji mogu biti izraženiji, najčešće sredinom dana i poslijepodne. U utorak prolazno jugozapadnjak, zatim slab i umjeren sjeverozapadnjak i bura", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

"Počevši s nestabilnom atmosferom u noći s nedjelje na ponedjeljak - vrijeme će idućih dana biti promjenjivo, uz više sunčanih sati na Jadranu, gdje će još do utorka biti i vruće, pogotovo u Dalmaciji - i mnogi će moći uživati u razmjerno toplom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povremeno će biti kiše, često u obliku pljuskova s grmljavinom koji mogu biti izraženiji, osobito u popodnevnim i večernjim satima. Pritom će se i temperatura sniziti. Stabilnije vjerojatno tek od petka.", najavljuje Kozarić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo