puno posla, zarada slaba / Napušta obiteljski biznis nakon 13 godina: 'Prodao sam košnice, nema tu računice. Idem i ja za Njemačku'

Image
Foto: Goran Ferbezar/Pixsell

Hrvati pojedu pola kilograma godišnje, a Švicarci, primjerice, osam kilograma

22.1.2019.
19:52
Goran Ferbezar/Pixsell
VOYO logo

Darko Barać iz Vojakovca kod Križevaca nakon 13 godina prestaje se baviti pčelarstvom. Tu nema kruha, objašnjava.

"Naprosto nema računice. Prodati nemaš kome osim otkupljivaču po mizernoj cijeni. U Hrvatskoj se med ne jede. Hrvati pojedu pola kilograma godišnje, a Švicarci, primjerice, osam kilograma. Zašto? Naši ljudi naprosto nemaju novca", kaže Darko, koji je ljubav prema pčelarstvu naslijedio od djeda i oca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On već nekoliko mjeseci rasprodaje stare zalihe po cijeni od samo 30 kuna za kilogram meda i još nije sve prodao, ostalo je još stotinjak kilograma. „Normalna“ je cijena 40 do 60 kuna po kilogramu, ovisno o vrsti.

Kad je počinjao, situacija je bila drugačija jer nije bilo toliko pčelara. U međuvremenu ih se na malom hrvatskom tržištu pojavilo mnogo. Uzeli su državne poticaje, podigli kredite, a sada poput Darka silom prilika izlaze iz posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žena i ja potrgamo se od posla da bi nam ostalo 50-ak tisuća kuna godišnje. Gdje su tu naše dnevnice, naša plaća? Imao sam 115 zajednica, a svaki nastavak u košnici, kad je pun, ima 46 kilograma. U košnici su tri takva nastavka. Sve to morate preko leđa godišnje prebaciti 15 do 20 puta, znate li koliki je to posao?", objašnjava sada bivši pčelar iz Vojakovca za Podravski.hr.

Napominje kako želi raditi, nije mu teško, ali ne želi raditi ni za što. Zbog toga će se vjerojatno i on sreću i bolji život potražiti izvan Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po zanimanju sam tesar i vjerojatno ću put Njemačke. Pčelarstvo je za mene završena priča. Nikad više", rezignirano kaže Darko Barać iz Vojakovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo