Napravite traktorski marš i opalit ćemo vas po džepu!

Policija najavljuje kako se traktori neće smjeti kretati autocestom, brzom cestom i cestom. Ako seljaci zaustave vozila na cesti, kaznit će ih globom od 300 do 500 kuna.

2.3.2010.
16:14
VOYO logo

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec uputio je danas seljacima uvijenu poruku u obliku priopćenja za javnost: Policija podržava vašu slobodu govora, javnog nastupa na mirnom okupljanju i dužna je spriječiti onemogućavanje mirnog prosvjeda, ali sama ima i više nego dovoljno ovlasti da ga osujeti. Pogotovo ako se radi o nenajavljenom ili "traktorskom" prosvjedu, kakav je otrpjela čak i Vlada na čelu s navodnim autokratom Ivom Sanaderom.

"Mirno okupljanje i javni prosvjed može se održavati na svakom za to prikladnom prostoru, osim na autocestama i magistralnim cestama te na drugim mjestima, kao što su granični prijelazi, na način kojim se ugrožava sigurnost cestovnog prometa, ako bi se s obzirom na vrijeme, broj sudionika ili narav okupljanja, moglo ozbiljnije poremetiti kretanje i rad većeg broja građana. Održavanje prosvjeda na cestama, bez odobrenja, predstavlja narušavanje sigurnosti prometa na cestama, narušavanje javnog reda te pravnog poretka (Zakon o sigurnosti prometa na cestama)", navodi Borovec te nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'(primjerice traktori)'

"Slijedom navedenog, vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavljalo smetnju za normalan tijek prometa ili kretanje pješaka. Autocestom, brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila ne smiju se kretati pješaci, zaprežna vozila, bicikli i životinje, pomoćna pješačka sredstva, kao ni vozila koja ne mogu razviti brzinu kretanja veću od 60 kilometara na sat (primjerice traktori). Na autocesti vozač ne smije zaustavljati ni parkirati motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene, samo u slučaju kvara na vozilu", ističe Borovec i najavljuje sankcije:

"Policijski službenik će naredbom odrediti da se vozilo premjesti na drugo mjesto ako je zaustavljeno ili parkirano na cesti na kojoj ugrožava sigurnost prometa ili ometa normalan tijek prometa. Za navedene prekršaje propisane su novčane kazne u iznosima od 300 do 500 kuna". Za kraj upozorava da će policija "primijeniti sve zakonske ovlasti s ciljem provedbe svojih zadaća" ukoliko sigurnost ljudi, imovine te osiguranje protočnosti vozila i putnika budu ugroženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednicima poručuju i da ne zaborave da organizator koji održava "mirno okupljanje i javni prosvjed na mjestima na kojima se ne smije održavati, ili održava mirno okupljanje i javni prosvjed bez prijave kada je prijavljivanje obavezno, čini prekršaj iz Zakona o javnom okupljanju, za koji je propisana novčana kazna od pet do 20 tisuća kuna".

Tu su, naravno, i upozorenja seljacima da ne nose oružje, ustaške uniforme i alkohol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201002230688006 arti-201003020079006 arti-201003010335006 arti-201003010530006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo