ustanova od javnog interesa / Napokon kraj agonije: Imunološki ipak ostaje u rukama države, odustaje se od privatizacije!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Napokon kraj agonije: Imunološki zavod ipak ostaje u rukama države, odustaje se od privatizacije!

28.7.2015.
12:24
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović potvrdio je navode kako se odustaje od privatizacije Imunološkog zavoda.

Zavod će tako ostati u državnim rukama te postati ustanova od javnog interesa, kao što su to već Zavoda za transfuzijsku medicinu, Zavod za hitnu medicinsku pomoc i Zavod za javno zdravstvo umjesto trgovačkog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Imunološki zavod već godinama posluje s gubicima, a osim toga potreban mu je kapital od oko 100 milijuna kuna kako bi se osiguralo normalno poslovanje, pokazala je nedavno objavljena analiza Instituta za javne financije.

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Imunološki zavod

(Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalazi se u vrlo teškoj financijskoj situaciji, jer su prihodi u konstanstnom padu, dok su ukupne obveze vrlo visoke.

"Zavod od 2010. posluje sa stalim gubitkom (21,1 mil. kuna u 2014.). Ukupne obveze su visoke - 125,6 mil. kuna u 2014. - od čega 44 mil. kuna prema bankama i drugim financijskim institucijama. S takvim godišnjim gubicima i obvezama niti jedno poduzeće ne može poslovati. Dominantan je dugoročni dug (69%), ali kratkoročni udio duga intenzivno raste. Ukupni prihodi smanjuju se s 92 mil. kuna 2010. na oko 20 mil. kuna 2014. U istom razdoblju smanjuju se i rashodi, ali slabijom dinamikom (sa 104,5 na 41 mil. kuna), te poslovni rashodi (s 97,7 na 34,9 mil. kuna). U strukturi poslovnih rashoda značajno su smanjeni materijalni troškovi (s 49,1 na 9,6 mil. kuna) i troškovi osoblja (s 32,6 na 17,3 mil. kuna)", navodi se u analizi Instituta za javne financije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo