Naplate opomena za kredite su neustavne?

Osječka udruga Potrošački forum idući će tjedan Ustavnom sudu poslati prijedlog ocjene ustavnosti naplaćivanja opomena banka zbog kašnjenja u plaćanju kredita.

25.2.2011.
11:32
VOYO logo

Predsjednica udruge Potrošački Forum iz Osijeka, Mira Brumerček-Lukačević, potvrdila je da će poslati prijedlog ocjene ustavnosti naplaćivanja opomena od strane banaka. To će biti prva inicijativa te vrste, kojom će građani pokušati stati na kraj naknadama koje banke zbog opomena naplaćuju građanima.

Statistika govori o pogoršanoj naplati kredita, a kreditni dug građana nepodmiren je više od tri mjeseca, te se prema nekim procjenama popeo na preko devet milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo su opomene onaj prikriveni dio zbog kojih bankari zadovoljno trljaju ruke, a dužnici dodatno padaju u očaj. Riječ je o bankarskom mobbingu koji se sastoji od slanja i skupog naplaćivanja opomena za kašnjenje s uplatama rata kredita, koji se posljednjih mjeseci intenzivirao, a bankari ujedno dužnike nazivaju u bilo koje doba, pa im čak i zvone na vrata tražeći novac.

Iz Hrvatske udruge banaka tvrde da sve mjere koje poduzimaju često na kraju ne pokrivaju ukupni dug i sve načinjene troškove. Tvrde da trošak slanja opomene, koji doseže i do 200 kuna, predstavlja ukupnost stvarnog troška koji se sastoji od troškova osoblja, sistemske podrške koja banci omogućuje praćenje urednosti plaćanja i slanja opomene, do troškova poštarine, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201102230520006 arti-201102150170006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo