Naplaćivat će kazne za krive podatke u dokumentima

Od 1. siječnja 2013. godine na snagu bi trebale stupiti izmjene Zakona o državnim maticama, po kojima će građani moći koristiti dokumente, npr.

20.9.2012.
10:12
VOYO logo

Naime, u izmjenama zakona koje predlaže Ministarstvo uprave, pojačala bi se odredba po kojoj se izvadak iz državne matice koji građani dobiju može koristiti bez obzira kad je izdan ako su podaci u njemu točni, odnosno ako nakon njegova izdavanja nije bilo promjena. To znači da će građani izvadak iz matice rođenih, koji sadrži sve podatke koji su upisani u matici rođenih ili rodni list u čijim će rubrikama biti upisani posljednji važeći podaci koji su upisani u maticu rođenih, moći koristiti bez obzira je li taj dokument star šest mjeseci ili 10 godina. Zakon je, pojašnjavaju u Ministarstvu uprave, i sada propisivao slično, ali su pojedina tijela svejedno tražila isprave koje nisu starije od šest mjeseci. Kako bi nestala takva praksa, zakon propisuje i da građani odgovaraju za točnost podataka u tim dokumentima, te da će platiti kaznu od 500 kuna ako podaci nisu točni, saznaje Novi list.

Odustaje se od ručnog vođenja državnih matica

Također, od 1. siječnja 2013. godine sve bi matične knjige u Hrvatskoj trebale biti u elektroničkom obliku. Naime, prema sadašnjem zakonu, svi se podaci o građanima, a koji se tiču rođenja, sklapanja braka ili smrti, upisuju u knjige trajnom tintom, a uz taj izvornik vodi se drugi primjerak, parica. U Ministarstvu uprave ocijenili su da je došlo vrijeme da se napusti ručno vođenje državnih matica i da se od 1. siječnja sljedeće godine podaci o nečijem rođenju, smrti ili razvodu braka ubuduće vode u elektroničkom obliku. Temeljni spisi, kao što su prijava rođenja, presuda na osnovu koje je upisan razvod ili potvrda o smrti, i dalje će ostati u pisanom obliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, zakon će ići ukorak s vremenom i kad je u pitanju promjena spola, pa u izvadcima iz matice i rodnom listu neće biti upisani podaci o tome da je neka osoba promijenila spol, iako oni ostaju zabilježeni u maticama.

Produžen rok za prijavu imena djeteta

U ispravama neće više biti ni povijesni podaci o osobama koje su promijenile ime. Za sve žene koje odluče roditi kod kuće, zakon će propisati da pri upisu tako rođene djece moraju donijeti i medicinsku dokumentaciju da je žena koja se upisuje kao majka doista i rodila dijete, kako se rađanje kod kuće ne bi zloupotrijebilo, primjerice za surogat-majčinstvo koje u Hrvatskoj nije zakonito. Roditelji će ubuduće imati i više vremena za prijavu imena djeteta, jer se rok pomiče s 30 na 60 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo