NAPETA SITUACIJA: / Izbjeglice u potpunosti blokirale promet preko graničnog prijelaza na Bregani

Image
Foto: Pixsell, Borna Filić

Nakon što je završila postavljanje bodljikave žice duž 41 kilometar granice s Hrvatskom, Mađarska i dalje pojačava kontrolu svoje granice.

20.9.2015.
14:36
Pixsell, Borna Filić
VOYO logo

23:41 Na graničnom prijelazu Bregana tijekom cijelog dana nalazi se oko 400 izbjeglica. Njih 30-ak u večernjim satima u potpunosti je blokiralo promet na graničnom prijelazu. Na to su ih potaknuli slovenski aktivisti koji podržavaju njihov prolazak kroz Sloveniju, vjerujući da će to biti dodatan pritisak na slovensku policiju da ih pusti, javlja HRT.

Izbjeglice leže na cesti vičući "Otvorite granice". Oko 60 policajaca sa psima stvorilo je živi zid ispred njih, a područje nadlijeće slovenski policijski helikopter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22:32 Izbjeglice su izašle iz kampa na Bregani, prosvjedovale i blokirale promet preko graničnog prijelaza.

22:30 Hrvatski premijer Zoran Milanović i slovenski Miro Cerar razgovarali su ponovno u nedjelju o aktualnoj situaciji s izbjeglicama te o zajedničkom nastupu na sastanku Europskog vijeća u srijedu u Bruxellesu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Mađarsku iz Hrvatske ušlo oko 1.500 izbjeglica

21:24 Na željezničku postaju Botovo u nedjelju oko 18 sati došao je još jedan vlak iz Tovarnika s između 1.400 i 1.500 migranata, koje je policija po izlasku iz vlaka preusmjerila na ilegalni granični prijelaz s Mađarskom, preko kojega je u zadnja dva dana prešlo najmanje 8.000 izbjeglica. Migranti su dovezeni u 11 vagona te preusmjereni na ilagelani granični prijelaz udaljen dva kilometra od Botova.

20:20 Nakon što su Mađari ozbiljno politički zaprijetili da će Hrvatskoj blokirati ulazak u Schengen, pozvali su hrvatskog veleposlanika u Budimpešti Gordana Grlića Radmana na konzultacije. Kako javlja HRT, rečeno mu je da su ljuti zbog riječi premijera Zorana Milanovića koji je u petak u Saboru rekao da su zbog ograda i pasa na njihovoj granici Židovi s kojima je razgovarao zgroženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

OTVOREN KAMP: Prve izbjeglice stigle u Opatovac

Image

OTVOREN KAMP: Prve izbjeglice stigle u Opatovac

Probijena blokada na austrijskoj granici

19:33 Skupina od stotinu migranata kojoj je bio blokiran ulaz u Austriju uspjela je prijeći njezinu južnu granicu sa Slovenijom protrčavši pokraj austrijskih redarstvenika u Spielfeldu, rekao je jedan policijski djelatnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo ih mogli zadržati jer su nahrupili u masi", rekao je taj policijski djelatnik, priznavši da nije bilo dovoljno policajaca da bi zaustavili migrante kojima je ulaz u Austriju bio onemogućen zato što nisu imali putne isprave, a nisu ni zatražili azil.

19:04 Nakon dvodnevnog čekanja na malograničnom prijelazu Harmica sa slovenske strane granice dovezena su dva autobusa koji su po utvrđenom popisu preuzela dio izbjeglica. Očekuje se dolazak i drugih autobusa koji bi trebali preuzeti i ostatak izbjeglica koje čekaju na hrvatskoj strani.Prije samog ulaska u autobuse nekoliko izbjeglica napalo je kordon slovenske policije. Više možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Ostojić: Orbanova politika nema nikakve šanse

18:48 "Koliko ja vidim pokazalo se da Orbanova politika i Karamarkova nema apsolutno nikakve šanse. Puškom se ne može rješavati stvar. Otvorili su granicu i sigurno će to rasteretiti i Hrvatsku. I Mađari su slali desetke tisuća izbjeglica koje nisu registrirali i sad se čude da smo i mi to napravili. Sagradili su 165 km zida pa nisu riješili problem", kazao je ministar Ranko Ostojić gostujući u informativnoj emisiji RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve izbjeglice ušle u Mađarsku, otvorena dva prijelaza

18:40 Mađarska je u nedjelju popodne opet otvorila dva granična prijelaza sa Srbijom, što znači da bi se mogao smanjiti broj izbjeglica koje pristižu u Hrvatsku, odnosno koje se odlučuju za hrvatsku rutu.

18:01 Iako su tijekom dana mađarske vlasti pojačale vojnu prisutnost kod graničnog prijelaza Beremend na granici s Hrvatskom kod Petrovog sela, a nakon toga na graničnom prijelazu postavili i čelična vrata, u nedjelju poslijepodne ipak su počele propuštati autobuse s izbjeglicama koji stižu iz Tovarnika, doznaje se u Ravnateljstvu policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbjeglice su u petak mogle prelaziti preko ovoga prijelaza u Mađarsku, odakle ih se autobusima dalje prevozilo prema Austriji, ali su se, s obzirom na postavljanje čeličnih vrata, pojavile dvojbe hoće li im mađarske vlasti i dalje dopustiti prolaz. U policiji ističu kako prelazak izbjeglica preko graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo i njihov prihvat na mađarskoj strani za sada funkcionira normalno

17:58 U Belom Manastiru više nema izbjeglica. Posljednje, njih dvadesetak, otišle su u nedjelju popodne prema mađarskoj granici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:55 U Sloveniju je do nedjelje poslije podne, po procjeni policije, ušlo oko 2500 izbjeglica i migranata koji su većinom popisani, a dio i smješten u prihvatne centre, no većina odlazi prema Austriji, koja je primila stotinjak izbjeglica unatoč najavama da će ih vraćati preko graničnog prijelaza Šentilj.

U Hrvatsku ušlo 27 tisuća migranata

17:03 Tijekom današnjeg dana iz Tovarnika je prema mađarskoj granici otišlo do sada oko 1600 migranata. Prijevoz osoba do granice organizira se i dalje, dok je u Opatovcu izgradnja privremenog šatorskog naselja u kojem će se smjestiti migranti kako bi se sklonili od kiše i kako bi im se osigurali humaniji uvjeti, objavio je MUP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Opatovcu će migranti boraviti najduže 36-48 sati, a od tamo će ih se transportirati prema granici. Do sada je u RH ušlo ukupno nešto manje od 27 tisuća migranata, a u Tovarniku se i dalje očekuje veliki priljev migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:20 Ministar Ranko Ostojić ustvrdio je da "saveznici gospodina Orbana zajedno djeluju, Vulin iz Srbije, Karamarko u Hrvatskoj i Orban, zajedno". "To je ista ekipa, iste riječi protiv hrvatske Vlade koriste sva trojica", tvrdi Ostojić. Karamarka je prozvao čelnikom stožera za histeriju. Više možete pročitati ovdje.

16:01 Postavili su čelična vrata na svojoj strani graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo-Beremend. Tamo se nalazi dosta radnika, a u pripremi je i bodljikava žica. Stigli su i bageri, strojevi za čišćenje terena tzv. malčeri, strojevi za nabijanje stupova za ogradu, žica za ogradu, bodljikava žica te je počela gradnja ograde. Prijelaz više nalikuje na ulaz u logor umjesto u Mađarsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na granični prijelaz Beremend stigao je konvoj oklopnih vozila, a ministarstvo obrane pozvalo je na mobilizaciju pričuvnog sastava vojske, javlja HRT.

Stigao konvoj s izbjeglicama

Konvoj autobusa s izbjeglicama stigao je na granični prijelaz. Zasad se ne zna hoće li Mađari pustiti izbjeglice da uđu u Mađarsku ili će zatvoriti svoja čelična vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje je napeto, javlja s graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo-Beremend Eugen Husak.

14:18 Mađarska je nastavila napadati Hrvatsku zbog rute kojom izbjeglica prebacuje prema Zapadnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:00 Ministri unutarnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojša Stefanović i Szandor Pinter u nedjelju su, simbolično uklanjajući prvu ogradu, ponovo pustili u promet granični prijelaz Horgoš 1 na srpsko-mađarskoj granici, javila je Radio-televizija Srbije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obustavljen željeznički promet

13:20 Slovenske željeznice obustavile su u nedjelju promet međunarodnih vlakova na graničnim prijelazima s Hrvatskom, a promet vlakova obustavljen je i na graničnim prijelazima sa Srbijom i Mađarskoj, objavile su Hrvatske željeznice na svojoj internetskoj stranici.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo