Namještaj kasni, a dali ste kaparu? Imate pravo na kamate!

19.2.2015.
6:18
VOYO logo

Situacija je još gora kad ste svoju narudžbu već platili u cijelosti ili predujmom, a ona nikako da stigne. E, u tom slučaju, red je da se konačno počnu živcirati i sami trgovci jer će ovo kašnjenje ubuduće i njih koštati.

Naime, ako je rok isporuke proizvoda ili pružanja usluge dulji od 30 dana, a trgovac traži plaćanje unaprijed dijela ili cijelog iznosa, tada potrošač ima pravo na isplatu kamate. To je jasno definirano novim Zakonom o zaštiti potrošača (članak 13.) u kojem se navodi i kako se spomenuta kamata izračunava po kamatnoj stopi poslovne banke trgovca za oročene štedne uloge na tri mjeseca. U tom slučaju računa se od datuma kad je novac predan trgovcu pa do isporuke proizvoda, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odustati od ugovora ili tražiti natrag novac

Iako trgovac, prema spomenutom zakonu, ima obvezu isplatiti kamate ako ne isporuči bilo koju robu u roku, odnosno onu plaćenu predujmom, izdašnijim iznosima mogu se, naravno, nadati oni kupci s većim narudžbama.

"Ako trgovac prekrši rok isporuke robe koji je sam naveo u ugovoru, potrošač ima nekoliko mogućnosti – odustati od tog ugovora i tražiti povrat novca, zahtijevati popust ili, pak, pristati na novi rok za dostavu robe koji mu trgovac ponudi. Čak i u slučaju kad vlasnik trgovine vraća kupcu novac, mora mu dati kamate za cijelo to vrijeme koliko su kune bile kod njega", objašnjava Vlado Biljarski, voditelj splitskog Savjetovališta za zaštitu potrošača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo