zahtijevaju rasterećenje / Nakon žalbi brojnih liječnika, oglasila se i HLK: 'Zbog pisanja ispričnica im se oduzima vrijeme za rad s pacijentima'

Image
Foto: Thinkstock.com

HLK navodi kako je od Ministarstva zdravlja zatražila izmjenu pravnih propisa s ciljem jasnog definiranja vrsta liječničkih potvrda o zdravstvenom stanju osigurane osobe koje se mogu izdavati na teret sredstava HZZO-a

4.3.2016.
20:15
Thinkstock.com
VOYO logo

Nakon što je RTL Danas objavio priču o obiteljskim liječnicima koji se žale na prekomjerno ispisivanje ispričnica za školarc,e oglasila se i Hrvatska liječnička komora.

Image
PISALI MINISTARSTVU /

Apel liječnika zbog ispričnica: traže da roditelji opet mogu opravdati izostanak djece iz škole

Image
PISALI MINISTARSTVU /

Apel liječnika zbog ispričnica: traže da roditelji opet mogu opravdati izostanak djece iz škole

Iz nje su u petak priopćili kako su izmjene Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, koje je prošle jeseni donijelo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, rezultirale značajnim nepotrebnim administrativnim opterećenjem liječnika obiteljske medicine jer su prisiljeni pisati brojne ispričnice školarcima za svaki izostanak iz škole dulji od jednog dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Liječnicima iz primarne zdravstvene zaštite nametnut je ogroman administrativni posao. Uz kontinuirano povećani broj zahtjeva za izdavanjem različitih potvrda, povećao se i broj izdavanja liječničkih ispričnica. Na taj način opterećuje se zdravstveni sustav, a liječnicima se oduzima vrijeme za rad s pacijentima i bavljenje strukom“, ocjenjuje predsjednik HLK Trpimir Goluža.

Komora podržava namjeru liječnika obiteljske medicine da ih se oslobodi svakog viška administrativnih obaveza, pa tako i ispričnica te se zalaže za povratak na prijašnje odredbe Pravilnika, prema kojima je svaki roditelj mogao osobno ispričati dijete u trajanju od tri uzastopna radna dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, HLK podržava stav Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) o nužnosti smanjenja količine administrativnog opterećenja različitim potvrdama i ispričnicama, koje moraju ispisivati liječnici obiteljske medicine. 

"Smatramo da svaki oblik administrativnog pritiska na liječnike primarne zdravstvene zaštite vremenski ograničava njihov kvalitetan rad s pacijentima pa stoga predlažemo  da se osim ovih vrsta ispričnica liječnici oslobode ispunjavanja putnih naloga za koje smatramo da bi isključivo trebali biti u ingerenciji osiguravajuće kuće odnosno HZZO-a", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HLK navodi i kako je od Ministarstva zdravlja zatražila izmjenu pravnih propisa s ciljem jasnog definiranja vrsta liječničkih potvrda o zdravstvenom stanju osigurane osobe koje se mogu izdavati na teret sredstava HZZO-a.

"Navedena inicijativa Komore dobila je podršku Ministarstva zdravlja te se u predstojećem razdoblju očekuje značajno rasterećenje liječnika od nepotrebnih administrativnih obveza", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike