prvi sastanak koordinacije /

Nakon višesatne sjednice u Petrinji Medved poručio: Od ovog trenutka ovaj Stožer bit će aktivan 24 sata dnevno

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Osim obnove, razmišljamo i o revitalizaciji cijelog prostora. Ovo je možda velika prilika da se ovaj prostor revitalizira, rekao je Žinić.

4.1.2021.
18:20
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Na sjednici Vlade koja je održana u ponedjeljak između ostalog je donesena odluka o osnivanju posebno Stožera za obnovu potresom pogođenih područja. Na čelu stožera bit će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. 

"Na vrhu piramide je Tomo Medved, glavni čovjek za koordinaciju svih aktivnosti na potresu pogođenim područjima. Sve ono što Zakon podrazumijeva primjenjuje se jednako na potpredsjednika Medveda u ovom geografski omeđenom području, kao što to ministar Božinović ima inače. To znači da sve službe moraju biti u uskoj suradnji s Medvedom, a on će raditi na dijalogu da se sve riješi", pojasnio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković na posebnoj konferenciji za novinare održanoj neposredno nakon sjednice Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Tomo Medved u obraćanju medijima nakon prvog sastanka novog Stožera u Petrinji naglasio je kako djelovanje Stožera podupire organizaciju županijskog, gradskog i drugih stožera.

"Održali smo prvi sastanak koordinacije. Primili smo izvješća o sanaciji koja je do sada učinjena na području pogođenom potresu. Čuli smo izvješća župana, gradonačelnice Siska, Gline i Petrinje, kazao je ministar Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako Stožer od ovog trenutka bit će aktivan tijekom 24 sata dnevno.

"Svi potrebni podaci o osobama i kontakti iz Stožera bit će javno dostupni kako bi svi koji trebaju mogli dobiti Stožer i informirati se", naglasio je Medved. 

Župan Ivo Žinić naglasio je kako je trenutno najveći problem doprema smještaja i podjela hrane: "Osim obnove, mi već razmišljamo o revitalizaciji ovog prostora". 

"Vlada i ovim putem želi iskazati jasnu pomoć prema narodu. Ovaj je potres zahvatio  12 od 19 jedinica lokalne samouprave, 4 velika grada, gotovo 116 000 stanovnika je zahvatilo. Oštećeno je 30 crkava, 10 teško srušeno, 11 škola je neupotrebljivo. Velike si štete i na gospodarstvu, velike su materijalne i ljudske štete”, rekao je Žinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Darko Hporvat je naglasio da je više je od 17.500 zahtjeva za pregled statičara stiglo putem aplikacije. Rekao je kako je od gradonačelnika i načelnika općina zatraženo da se od vlasnika objekata s crvenom naljepnicom ili znakom x što prije dobije dozvola za rušenje kako ne bi došlo do novih ozljeda ili smrtnih slučajeva. 

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević rekao je kako su predstavnici iz ministarstva iznijeli neke konkretne prijedloge što će raditi i što je u planu: "Dobro smo započeli, ali pred nama je puno posla. Imamo odgovornost da vratimo život na ovo područje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo