NAKON VIŠEGODIŠNJE BORBE S HRVATSKIM INSTITUCIJAMA: / Istospolni partneri Ivo i Mladen napokon su uspjeli udomiti dvoje djece

Image

Šegota i Kožić su se 2017. prijavili nadležnom Centru sa željom da budu udomitelji.

5.9.2020.
19:06
VOYO logo

Istospolni par Ivo Šegota i Mladen Kožić, kako neslužbeno doznaje 24sata, dobio je dvoje djece na udomljavanje, čime je završila njihova višegodišnja bitka s državom.

Kako su i ranije najavljivali, od trena kad postanu udomitelji i djeca im stignu na skrb, što se i dogodilo, više neće izlaziti u medije niti davati izjave. Tako ni sad ne žele ništa komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šegota i Kožić su se 2017. prijavili nadležnom Centru sa željom da budu udomitelji. Centar je započeo proceduru, partneri su prošli propisane provjere i dobili pozitivno mišljenje, nakon čega je trebala uslijediti obavezna edukacija za udomitelje i dobivanje licence.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto toga Centar ih je obavijestio da “ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole jer su u životnom partnerstvu”, a životni partneri nisu u Zakonu o udomiteljstvu izrijekom navedeni kao mogući udomitelji.

Image
ODLUKA SUDA: /

Životni partneri Mladen i Ivo imaju pravo na udomljavanje djeteta kao i svi istospolni parovi

Image
ODLUKA SUDA: /

Životni partneri Mladen i Ivo imaju pravo na udomljavanje djeteta kao i svi istospolni parovi

'Zakonodavac nije propisao spolnu orijentaciju'

Žalili su se Ministarstvu, koje je potvrdilo odluku Centra a zatim su pokrenuli i upravni postupak. Krajem prosinca 2019. Upravni je sud donio presudu na koju više nije moguća žalba, a kojom poništava ranija rješenja i predmet vratila je na ponovni postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom srpnja, Visoki upravni sud u Zagrebu potvrdio je presudu nižeg Upravog suda u slučaju Kožić-Šegota protiv RH zbog odbacivanja zahtjeva za davanje dozvole za obavljanje udomiteljstva te zaključio:

“Smislenim tumačenjem citiranih zakonskih odredbi u njihovoj međusobnoj povezanosti udomiteljsku obitelj prema mišljenju suda mogu činiti i udomitelj i njegov životni partner. Naime, zakonodavac prilikom propisivanja uvjeta koje mora ispunjavati udomitelj i udomiteljska obitelj nije propisao određenu spolnu orijentaciju, pa nije logično da bi se samcu koji ima istu spolnu orijentaciju kao i tužitelji izdala dozvola za obavljanje udomiteljstva, ukoliko ispunjava zakonske uvjete za to”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo