NAKON STRAŠNOG NAPADA U SPLITU, JASNO JE ŠTO POLICAJCI RADE U 'FUŠU': / 'Za noć uzmu do 500 eura, u jednom vikendu se zaradi plaća'

Image
Foto: Pixsell

Zbog niskih plaća mnogi policajci rade u slobodno vrijeme i kao zaštitari

21.7.2019.
21:11
Pixsell
VOYO logo

Nakon što je na splitskim Bačvicama napadač nožem ozlijedio interventnog policajca i još trojicu muškaraca, pojavile su se sumnje da je interventni policajac izvan službe zapravo radio kao zaštitar. To se još tek treba utvrditi, ali ispostavilo se da mnogi policajci zbog niskih plaća u slobodno vrijeme rade i kao zaštitari u klubovima bez odobrenja nadređenih, pišu Vijesti.hr.

Na početku svoje karijere time se bavio i stručnjak za sigurnost Dario Žepina, umirovljeni policajac, koji je objasnio svoje razloge za to: "Plaću koju sam imao tada nije bila dostatna da se prehranim, a kamoli da bih bio podstanar u gradu Zagrebu i da bih mogao bilo što drugo. Ja sam to odrađivao u počecima svoje karijere, radio sam po raznoraznim klubovima. Jedan vikend bio bi dovoljan da zaradim više nego svoju tadašnju plaću''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE S BAČVICA: /

Ispred noćnog kluba nožem izbo četvero ljudi; 'Što je to čovjeku u glavi da napravi ovako nešto?'

Image
UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE S BAČVICA: /

Ispred noćnog kluba nožem izbo četvero ljudi; 'Što je to čovjeku u glavi da napravi ovako nešto?'

Zarada ovisi o riziku

Prema njemu, zarada ovisi o riziku, pa se po narodnjačkim klubovima može zaraditi i do 300, 400, 500 eura, a po "pristojnim klubovima" 150, 200 eura za noć. "Sad uzmite da prosječan policajac ima oko 650 eura primanja pa vidite da on za jedan vikend gotovo zaradi svoju sadašnju plaću".

I dok je prosječna plaća policijskog službenika sa 10 godina između 5600 i 5800 kuna, u što je uračunat i prekovremeni i rad noću, kako kažu u Sindikatu policije, predsjednik Sindikata Dubravko Jagić upozorava da bi se netko u Ministarstvu i u Vladi Republike Hrvatske trebao zapitati zašto rade takve poslove. "Ako radi takve poslove, to je znak za uzbunu; ako policajci rade u fušu, to znači da imaju jako niske plaće i mizerna primanja''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaća najmanje 7000 kuna?

Prema njegovu mišljenju, svaki bi početnik trebao imati plaću od najmanje 7000 kuna, a zauzima se i za izmjene Pravilnika kojim bi se točno definiralo što policajac smije i ne smije obavljati izvan svoga radnog vremena. Za obavljanje bilo kojeg posla uz onaj policijski treba dozvola glavnog ravnatelja, pa se mnogi zauzimaju da se policiji kao i u drugim zemljama dopusti obavljanje zaštitarskog posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo