NAKON ŠTO JE USTAVNI SUD ODBACIO NJIHOVE ZAHTJEVE: / 'Istina o Istanbulskoj' poslala tužbu Europskom sudu za ljudska prava

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Danas je svima u Hrvatskoj jasno da Istanbulska konvencija nije smanjila nasilje nad ženama', poručuje Organizacijski odbor građanske inicijative 'Istina o Istanbulskoj'

12.3.2020.
11:28
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" u četvrtak je poslala tužbu Europskom sudu za ljudska prava jer je nedavno Ustavni sud odbacio njihove zahtjeve iz tužbi iz 2019. vezanih uz provjeru potpisa i nedozvoljavanju prikupljanja potpisa za referendum o toj konvenciji.

"Mišljenje Ustavnog suda smatramo potpuno nedostatnim pa i pogrešnim, što potvrđuje i izdvojeno mišljenje ustavnog suca Miroslava Šumanovića. Ustavni sud se ili uopće nije osvrnuo na naše ključne pritužbe, ili ih je odbacio bez valjanog obrazloženja", istaknuli su u letku koji su predstavnici inicijative podijelili novinarima ispred zgrade Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ISTINA O ISTANBULSKOJ' KAŽE DA IMA DOVOLJNO POTPISA ZA REFERENDUM: /

Iznijeli brojku, a onda se okomili na Gay Pride

Image
'ISTINA O ISTANBULSKOJ' KAŽE DA IMA DOVOLJNO POTPISA ZA REFERENDUM: /

Iznijeli brojku, a onda se okomili na Gay Pride

Navode, kako se, primjerice, Ustavni sud "nije očitovao o protuustavnoj odluci" riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela koji nije dozvolio prikupljanje potpisa u Rijeci, nije se očitovao o zabrani promatrača provjere potpisa, niti se osvrnuo na obvezu održavanja javne rasprave.

"Svojim zaključkom Ustavni sud je prekršio, između ostalog, i svoje vlastite ranije odluke, omogućivši primjerice Hrvatskom saboru da uzurpira njegovu nadležnost i protivno svojim ovlastima, ne konzultiravši Ustavni sud, odbaci provedbu referenduma", istaknuli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istanbulska konvencija nije smanjila nasilje nad ženama

"Danas je svima u Hrvatskoj jasno da Istanbulska konvencija nije smanjila nasilje nad ženama, ali se rodna ideologija koja je ozakonjena u Istanbulskoj konvenciji malo-pomalo implementira u hrvatsko društvo. To je vidljivo iz nedavne odluke Ustavnog suda o udomljavanju djece homoseksualnih parova, ali i raznih programa, literature i natječaja za djecu koji potiču rodnu ideologiju", poručuje Organizacijski odbor građanske inicijative "Istina o Istanbulskoj".

"Od Europskog suda za ljudska prava očekujemo da će razmotriti ovu situaciju u Hrvatskoj koja je bila praktički presedan. Mislim da nigdje drugdje se nije dogodilo to da su vladajuće elite zapravo radile protiv vlastitih građana i protiv njihovih ustavnih prava na referendum", izjavila je novinarima koordinatorica inicijative Kristina Pavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što će učiniti ako Europski sud za ljudska prava kaže da nisu u pravu, rekla je da oni svoju pravnu borbu već provode zadnjih godinu-dvije. "Smatramo da imamo argumente, da su argumenti na našoj strani i borit ćemo se koliko god je to moguće", poručila je.

Upitana hoće li prihvatiti ako Europski sud za ljudska prava kaže da nisu bili u pravu, rekla je da će vidjeti što će biti, kakvo će biti rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se nadamo da će Europski sud za ljudska prava prepoznati ovo kao važnu temu ne samo zbog Hrvatske nego i zbog drugih zemalja. Smatramo da imamo argumente, a imamo i neka ranija rješenja i odluke Europskog suda za ljudska prava gdje je upravo presudio u korist onih koji su se tužili na takve situacije kakva je slična bila u Hrvatskoj", istaknula je Pavlović.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo