SVJETSKA BANKA NAJAVILA 12 MILIJARDI DOLARA POMOĆI; / U Italiji 2502 oboljelih, a 79 ih je umrlo. Iran pustio 54.000 zatvorenika!

Image
Foto: Profimedia

U Republici Hrvatskoj do 3. ožujka potvrđeno je 9 slučajeva oboljelih od koronavirusa. Njih troje je u Zagrebu, petero u Rijeci i jedan u Varaždinu.

3.3.2020.
8:59
Profimedia
VOYO logo

Pratite tijek događanja:

23.40. - Svjetska banka objavila je u utorak paket hitne pomoći do 12 milijarda dolara kako bi pomogla državama pogođenima koronavirusom ublažiti posljedice epidemije po gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Svjetske banke David Malpass rekao je da postoje još "mnoge nepoznanice" o virusu Covid-19 koji se brzo širi te da će biti potrebno "mnogo više" pomoći, no odbio je dati dodatna objašnjenja. Pozvao je zemlje da koordiniraju akcije na regionalnoj i međunarodnoj razini jer će brzina i obim pomoći biti kritično važni za spašavanje života. "Važno je djelovati brzo; brzina je potrebna za spašavanje života", rekao je Malpass. Siromašne zemlje s manjkavim zdravstvenim sustavom najranjivije su, rekao je. Paket od 12 milijarda dolara bit će u obliku brzih jamstava i zajmova s niskim kamatnim stopama kako bi se pomoglo zemljama da osiguraju bolju zdravstvenu uslugu i ojačaju kontrole.

22.40 - Španjolska je objavila u utorak da je prva osoba preminula od koronavirusa, broj žrtava u Sjedinjenim Državama narastao je na devet, a prve zaražene osobe pojavile su se i u Argentini i Čileu. "Pacijent je umro 13. veljače u bolnici u Valenciji i obdukcijom je otkriveno da je bio pozitivan na koronavirus, rekla je regionalna dužnosnica ministarstva zdravstva Ana Barcelo Chico.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diljem Španjolske je otkriven 151 slučaj koronavirusa, prema podacima ministarstva zdravstva objavljenima u utorak do 19 sati. Sanitarne vlasti objavile su u utorak da je u Sjedinjenim Državama od posljedica zaraze novim koronavirusom umrlo 9 osoba, sve u državi Washington. Osam je osoba umrlo u okrugu King blizu Seattlea, a sve su starije dobi ili osobe narušena zdravlja, prema podacima sanitarnih vlasti tog okruga u kojem je zabilježen ukupno 21 slučaj. Većina pacijenata su bili korisnici doma za starije osobe u tom okrugu.

Više od sto slučajeva je otkriveno na cijelom američkom teritoriju, ali smrtni ishodi su zabilježeni samo u državi Washington.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Južnoj Americi Argentina i Čile su objavili prve slučajeve zaraze koronavirusom.

U Argentini je 43-godišnji muškarac koji se vratio iz Italije stavljen u izolaciju u jednoj privatnoj klinici Buenos Airesa. U Čileu je jedan 33-godišnjak koji je mjesec dana putovao zemljama Azije, pozitivan na koronavirus, rekao je konferenciji za novinare ministar zdravstva Jaime Manalich. Irske vlasti potvrdile su drugi slučaj koronavirusa, a riječ je o ženi koja je nedavno putovala u Italiju, objavilo je irsko ministarstvo zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija je od svih država u Europi najpogođenija koronavirusom s 2502 slučajeva od kojih 466 novih te 79 umrlih.

21.24 - Broj slučajeva novog koronavirusa u svijetu iznosi 92.722. od kojih je 3155 umrlo u 77 zemalja i teritorija, prema osvježenim podacima koje je objavila agencija France presse na temelju službenih izvora u utorak u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu. Od ponedjeljka u 18 sati zabilježeno je 2566 novozaraženih i 77 umrlih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina (bez Hong Konga i Macaa) gdje je epidemija izbila krajem prosinca, ima 80151 slučaj od kojih je 2943 umrlo. Ondje je od ponedjeljka zabilježeno 125 novozaraženih i 31 smrtni ishod. Drugdje u svijetu u utorak potvrđeno je 12.571 slučajeva zaraze, od kojih je 212 umrlo i 2441 novih slučajeva. Nakon Kine najzahvaćenije su Južna Koreja (5186 slučajeva od kojih 851 novi i 28 umrli), Italija (2502 slučajeva od kojih 466 novih i 79 umrlih), Iran (2336 slučajeva od kojih 835 novih i 77 umrlih) i Japan 8 268 slučajeva od kojih 14 novih i 12 umrlih). Japan ima i više od 700 slučajeva na kruzeru Diamond Princess.

Od ponedjeljka u 18 sati Kina, Iran, Italija, Južna Koreja, Francuska i Sjedinjene Države zabilježili su nove slučajeve. Maroko, Latvija i Ukrajina dijagnosticirali su prve slučajeve na svojim teritorijima. Agencija France presse prikupila je podatke od nadležnih nacionalnih vlasti i informacija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Uz osam slučajeva koronavirusa kod osoba koje su se vratile iz Italije u Kini rastu strahovanja od ponovne zaraze u zemlji iz koje je epidemija krenula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštitna oprema

WHO je upozorila na "brzo trošenje zaštitne opreme". U Francuskoj je predsjednik Emmanuel Macron naredio obnovu zaliha i proizvodnju zaštitnih maski za medicinsko osoblje i zaražene. Britanski farmaceutski lanac Boots ograničit će prodaju gela za dezinfekciju na 2 boce po osobi. Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je da bi do ljeta ili početka jeseni moglo biti izrađeno cjepivo. Međutim, profesor Massimo Galli, čija je ekipa izolirala talijansku varijantu koronavirusa, istaknuo je da će epidemiju zaustaviti karantene u najzahvaćenijim područjima, a ne cjepivo koje će vjerojatno prekasno biti dostupno. Europski i britanski pregovarači okupljeni drugog dana pregovora o odnosima nakon brexita, dogovorili su da se neće rukovati. Papa Franjo koji je zbog prehlade otkazao aktivnosti, negativan je na novi koronavirus, prenosi talijanki dnevni list Messagero.

Iran pustio 54.000 zatvorenika

21.00 - Španjolska je potvrdila prvu smrt uzrokovanu koronavirusom, a pri slučajevi zaraze zabilježeni su u Čileu, Argentini i Lihtenštajnu. U SAD-u je broj umrlih od koronavirusa porastao na sedam. Prema najnovijim informacijama, u Italiji je 2502 zaraženih, a preminulih je 79. Britanska Nacionalna zdravstvena služba proglasila je zbog koronavirusa stanje četvrte razine što je najviša razina izvanrednog stanja. Iran je pustio 54.000 zatvorenika iz zatvora. Naveli su kako to čine kako bi spriječili širenje koronavirusa u prenapučenim zatvorima, te kako je riječ o privremenom puštanju zatvorenika za koje je testiranje pokazalo da su negativni na koronavirus. Zatvorenici osuđeni na više od pet godina zatvora neće biti pušteni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Italiji čak 79 smrtnih slučajeva!

20.00 - Raste broj umrlih od koronavirusa u Italiji. Brojka je s 59 umrlih, porasla na 79. Zaraženo je ukupno 2263 ljudi. Izliječenih je 160, javlja ANSA.

19.15 - Vozači kamiona, koji putuju svakodnevno u Italiju, bit će stavljeni pod zdravstveni nadzor zbog koronavirusa. Deveti zaraženi koronavirusom u Hrvatskoj nije u rodu niti u doticaju s dosad zaraženima. Ali kao i svi do sada zarazio u Italiji i sada je u izolaciji u Varaždinu. Iako su se najavljivale strože mjere na granicama, izolacije vozača, koji dolaze iz zaraženih regija zasad neće biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18.21 - Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je mjere zaštite za osobe starije od 60 godina i za kronične bolesnike.

Zaštita posebno osjetljivih skupina građana, psihološka podrška za ljude u samoizolaciji

17.14 - U Republici Hrvatskoj do 3. ožujka potvrđeno je 9 slučajeva oboljelih od koronavirusa. Njih troje je u Zagrebu, petero u Rijeci i jedan u Varaždinu. Ukupno je 247 testiranih uzoraka, u radu je 6 uzoraka, a u najavi dolaska 10 uzoraka (Split, Pula, Rijeka i Požega zajedno), priopćio je Stožer civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, dodaju kako je pod zdravstveni nadzor do današnjeg dana stavljeno 2420 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

"Zbog trenutne epidemiološke situacije u Hrvatskoj želimo naglasiti da je, pri donošenju odluka o paketu preventivnih mjera i njihovom planiranju i provedbi, od osobitog interesa zaštita zdravlja posebno osjetljivih skupina građana, osoba starije životne dobi te onih koje boluju od kroničnih bolesti, obzirom je dosadašnje iskustvo s COVID-19 pokazalo da u slučaju zaraze teži oblici bolesti pogađaju upravo te skupine. Sustav socijalne skrbi osigurao je iz Obiteljskog centra stručnjake za psihosocijalno savjetovanje i podršku osobama koje se nalaze u samoizolaciji. Stručnjaci koji pružaju psihosocijalnu podršku bit će dostupni svakim radnim danom i za vrijeme vikenda od 8 do 20 sati na telefonskim linijama. Epidemiolozi koji su u kontaktu s osobama u samoizolaciji dostavit će im kontakt telefone osoba koje pružaju usluge psihosocijalnog savjetovanja u kriznim situacijama. U slučaju procjene stručnjaka za psihosocijalno savjetovanje o potrebi intervencije specijaliste psihijatra osigurat će im se kontakt osoba iz Centra za krizna stanja", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer navodi kako zbog trenutne epidemiološke situacije u Italiji, gdje je u odnosu na jučer novih 18 smrtnih slučajeva (jučer 34, a danas ukupno 52 umrla) te 342 novooboljelih (2036 oboljela u odnosu na 1694 od jučer) ponovno apelira na sve građane da se strogo pridržavaju preporučenih mjera prevencije vezanih uz higijenu ruku, a naročito pridržavanja mjera samoizolacije.

"Na taj način čuvamo svoje zdravlje i zdravlje članova svojih obitelji, suradnika i ostalih građana. Tako u ovim promjenjivim okolnostima u kojima se stanje mijenja iz dana u dan, pomažemo očuvanju povoljne epidemiološke situacije u Hrvatskoj", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, definiran je Postupak s osobama koje dolaze iz zahvaćenih područja te obavljaju prijevozničku djelatnost u Republici Hrvatskoj. Nad navedenim osobama provodi se zdravstveni nadzor u skladu s trenutno važećim paketom preventivnih mjera. Zdravstveni nadzor ovih osoba nema vremensko ograničenje i traje cijelo vrijeme dok se područje u koje osoba vozi poslom ili iz kojega osoba dolazi poslom smatra područjem zahvaćenim epidemijom COVID-19 bolesti.

"Važno je napomenuti da su poslodavci dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost osobne zaštitne opreme, dezinfekcijskih gelova i sredstava za održavanje higijene ruku i kabine vozila te u slučaju potrebe organizirati provedbu edukacije pri čemu se za pomoć mogu obratiti stožeru civilne zaštite svoje županije i nadležnom specijalistu medicine rada. Preporuča se prijevoznicima da prilikom prelaska granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze sanitarni inspektori kao što su granični prijelazi Bregana, Plovanija, Kaštel, Pasjak i Rupa. Od poslodavaca zahtijevamo da se strogo pridržavaju mjera koje su trenutno na snazi jer, ako se nastavi ovaj trend s epidemiološkom situacijom u Italiji, razmotrit će se i odlučiti o uvođenju paketa preventivnih mjera kojima će se, između ostaloga, propisati samoizolacija za sve osobe koje se u Hrvatsku vraćaju iz zahvaćenih područja. Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj", stoji u priopćenju Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer civilne zaštite RH uputio je strogu preporuku zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim djelatnicima da u idućih mjesec dana odgode pružanje usluga zdravstvenog turizma osobama koje dolaze iz područja zahvaćenih koronavirusom kako bi se spriječio rizik mogućeg širenja.

"S obzirom na epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj generalnih zabrana javnih okupljanja i dalje nema. No, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske apelira na sve osobe koje su boravile na područjima koja su zahvaćena novim koronavirusom (Kina, Japan, Hong Kong, Singapur, Južna Koreja, Iran, talijanske pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na ta javna okupljanja. ", navode u Stožeru civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deveti oboljeli je mladić iz Varaždina

16.00 - Krizni stožer je objavio nove informacije oko koronavirusa. Još jednom je ponovljeno kako je deveta žrtva koronavirusa mladić iz Varaždina, a ne vozač.

"Molimo građane da se sami brinemo o vlastitom zdravlju, da pratimo naputke, to je samoprotekcija. Jer kad brinemo za vlastito brinemo i javno zdravlje", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš te se zahvalio medijima na prijenosu poruka, a dodao je i kako su objavljene detaljne mjere za starije i bolesne građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I dalje pratimo situaciju. 342 novooboljelih u Italiji tjera nas na oprez. Molimo građane da se i sami brinu o zdravlju", izjavio je Beroš i dodao kako imamo mirnu epidemiološku situaciju

"Stariji i bolesni ne bi trebali ići na javne skupove. Ne bi trebali ići ni u ordinacije i čekaonice, ako nije prijeka potreba. Ne bi trebali prilaziti ljudima na jedan metar, ne bi se trebali rukovati. To je epidemiološka mjera smanjenja rizika te zaštita tih ranjivih skupina. Sva tri žarišta su uvezena iz Italije. Apeliram na sve da se drže mjera. U Italiji je situacija ozbiljna, svi se moramo držati mjera", rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je pranje ruku spasilo više života od antibiotika i kako je važno ne koristiti istu maramicu više puta te kihati u lakat, a ne u dlan.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu Alemka Markotić rekla je da od devet zaraženih dvoje iz Rijeke imaju temperature, dok ostali imaju blage simptome ili ih uopće nemaju. Dodala je kako će u Klinici sutra sazvati sastanak te se po potrebi bolje organizirati i preraspodijeliti ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da je dosad uzeto 247 uzoraka od oko 230 ljudi, jer su se neki testovi ponovili. Jedan test košta od 50 do 100 eura.

Capak je na kraju napomenuo kako postoji još niz mjera za one koji dolaze iz Italije, a koje nisu uvedene."Ta mjera samoizolacije za one koji dolaze iz Italije još nije uvedena, kada bude znat će te za nju", izjavio je Capak.

14.23 - Pacijent iz Varaždina kojem je danas potvrđena zaraza koronavirusom je mlađi muškarac koji je sa svoja tri prijatelja tijekom prošlog tjedna privatno boravio u Milanu. Nije riječ o vozaču kamiona kako se jutro govorilo. Navodno se radi o poznatom Varaždincu, u ranim tridesetima, pripadniku varaždinske zlatne mladeži.

Otkad je zaražen, prije tjedan dana, u kontaktu je s epidemiologom i cijeli je tjedan, prema riječima Roberta Vugrina, voditelja stožera Civilne zaštite Varaždinske županije, proveo u kućnoj izolaciji. U bolnicu je stigao sinoć, javlja Jutarnji list.

Na povratku u Hrvatsku sva su četvorica dobila rješenje o zdravstvenom nadzoru i trebali su biti u samoizolaciji.

Image
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

12.50 - "Zasad imamo samo devetero pozitivnih osoba, mišljenja smo da naše mjere daju rezultate. Zdravstveno stanje svih oboljelih je dobro, mladić u Varaždinu čak nema temperaturu, to je ohrabrujuće", izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš nakon posjeta bolnici u Varaždinu.

"Lociranje kontakata je u tijeku, dosadašnje postupanje smatram adekvatnim. Osoba je dobila rješenje o zdravstvenom nalazu", rekao je ministar i dodao.

"Ono što želim napomenuti s obzirom na kliničku sliku u svijetu, tijekom današnjeg dana ćemo izaći s posebnim preporukama za populaciju starijih i kroničnih bolesnika", kazao je Beroš.

Image
TOTALNA PANIKA: /

Britanci prazne police s tjesteninom, umacima, rižom, a širi se još nešto zabrinjavajuće

Image
TOTALNA PANIKA: /

Britanci prazne police s tjesteninom, umacima, rižom, a širi se još nešto zabrinjavajuće

12.30 - Ugroza koju donosi epidemija koronavirusom dobar je primjer kako inovacije u zdravstvu, u ovom slučaju pronalazak novog cjepiva, mogu pridonijeti učinkovitosti zdravstvenih sustava i liječenja ljudi, istaknuto je u utorak na poslovnom doručku Američke gospodarske komore (AmCham).

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković istaknula je kako su virusi uvijek korak-dva ispred nas, no cilj je što prije doći do učinkovitog cjepiva protiv koronavirusa, a upravo to najviše ovisi o farmaceutskoj industriji i mogućnostima njezinih inovacija.

11.12 - U Hrvatskoj je 231 osoba testirana na koronavirus, a taj broj raste ovisno o potvrdi novozaraženih, doznaje N1 iz Nacionalnog stožera civilne zaštite. S današnjim danom, 2430 osoba dobilo je rješenje od graničnog inspektora. To znači da su u procesu samoizolacije i pod epidemiološkim nadzorima, dakle dva puta dnevno moraju se javiti dežurnim epidemiolozima i obavijestiti ih o svom zdravstvenom stanju.

Image

26.02.2020., Koprivnica - U Opcoj bolnici odrzan radni sastanak s ravnateljstvom i lijecnicima i predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo BBZ vezan uz koronavirus. zupanije. Opca bolnica u kontaktu je s Ministarstvom zdravstva i primjenjuje sva uputstva koja im stizu. Tragom toga u bolnici je organizirana i karantena, soba za izolaciju sa dva kreveta. Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Dvoje u Splitu u izolaciji

10.59 - Na novi slučaj zaraze koronavirusom reagirao je i i sindikat vozača budući da je zaraženi Varaždinac profesionalni vozač koji je u Italiju išao po robu.

"Jedino mogu kazati da se tek sad vidi koliko su vozači izloženi zarazi. Trebalo bi se voditi računa i omogućiti im sva sredstva zaštite. Zatvaranje granica nije moguće pa će roba iz Italije svakako doći do Hrvatske. Ako je neće moći dovest naši vozači, to će onda napraviti vozači neke druge zemlje", izjavio je za Večernji listMiljenko Gočin, predsjednik sindikata vozača.

10.45 - U ponedjeljak navečer su na Kliniku za infektologiju KBC-a Split primljene još dvije osobe pod sumnjom u zarazu koronavirusom.

Smješteni su u izolaciju, odvojeni od svih drugih pacijenata i pod posebnim nadzorom. Uzorci krvi i brisevi ždrijela i nosa bit će upućeni na Kliniku 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu te će se nakon laboratorijskih pretraga znati jesu li zaraženi koronavirusom.

Potvrđen deveti zaraženi

Iz klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđena je jutros još jedna oboljela osoba od koronavirua, što znači da se broj oboljelih u našoj zemlji popeo na devet.

Riječ je o vozaču iz Varaždina koji je odlazio po robu u zahvaćena područja Italije.

U varaždinskoj bolnici za sada se nisu mogle dobiti informacije o zdravstvenom stanje te osobe.

Image
Foto: Damir Špehar/Pixsell

26.02.2020., Koprivnica - U Opcoj bolnici odrzan radni sastanak s ravnateljstvom i lijecnicima i predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo BBZ vezan uz koronavirus. zupanije. Opca bolnica u kontaktu je s Ministarstvom zdravstva i primjenjuje sva uputstva koja im stizu. Tragom toga u bolnici je organizirana i karantena, soba za izolaciju sa dva kreveta. Photo:Damir Spehar/PIXSELL

'Zabrinut sam zbog dnevnog tranzita s Italijom'

"Moram reći da sam jako zabrinut zbog dnevnog tranzita s Italijom s obzirom na epidemiološku situaciju tamo. Morat ćemo dalje razgovarati što učiniti da bismo zadržali situaciju pod kontrolom", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš koji je krenuo za Varaždin gdje bi trebao biti u 11 sati.

Najavio je strože mjere na granicama.

"Apsolutno da, međutim izvjesno je ako Hrvatska unilateralno uvede takve mjere, da one neće rezultirati adekvatnim učincima, jer će drugim putevima isti ti transporti ulaziti u Hrvatsku", rekao je ministar.

"Od jutros sam u intenzivnoj komunikaciji s ministrima drugih zemalja da dogovorimo zajedničku strategiju. Jedino zajednička strategija može polučiti rezultate, jer ako mi sami nešto napravimo, neće biti učinkovito", rekao je Beroš za N1.

Do jutros je pet slučajeva zaraze bilo potvrđeno u Rijeci, a tri u Zagrebu.

Europa pokušava staviti virus pod nadzor

Europske vlade i tvrtke u ponedjeljak su pokušale naći načine kako bi širenje novog koronavirusa stavile pod nadzor dok broj zaraženih stalno raste.

Europski centar za prevenciju i nadzor bolesti je razinu rizika za građane Europske unije zbog širenja koronovirusa povećao s nisko do umjerene na umjerene do visoke, rekla je u Bruxellesu predsjednica Europske komsije Ursula von der Leyen.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo