Nakon skandala u vijećnici, prošao Tuđman na Rivi

Na splitskom Gradskom vijeću uzbudljivo je i kad nema Željka Keruma. Policajci u civilu izbacili su pravaša Tomasovića sa sjednice, a on je uzvratio kako Kerum tako radi.

8.7.2011.
9:28
VOYO logo

Svaka sjednica splitskog vijeća očekuje se s velikom pažnjom, no ova koja je počela danas u 9 sati jedna je od zanimljivijih, čak unatoč tome što na njoj nema vječnog medijskog mamca, gradonačelnika Željka Keruma. Kako je na kraju odobren spomenik Tuđmanu na Rivi i što je tome prethodilo pročitajte na Danas.hr-u.

15:49 Na kraju, prije glasovanja Zoran Jeramaz se založio da natječaj za rješenje spomenika bude međunarodni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitan je i dopis Društva prijatelja kulturne baštine koje se protivi novoj fontani i zalaže za faksimilnu obnovu Monumentalne fontane koju svi Splićani zovu Bajamontuša, no to je odbijeno. Zato je rješenje triju spomenika, plus onoga za 4. gardijsku brigadu glatko prošlo - 14 je bilo za, a samo Milica Cipci protiv.

15:35 Luka Podrug rekao je kako je presretan što je doživio sastav vijeća koji će poštivati nacionalne svetinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čak i u Rijeci, gdje je na vlasti SDP, sve postrojbe s tog područja imaju svoju ulicu. Ne mogu zamisliti da je netko protiv obilježja hrvatskoj neovisnosti i slobodi. Nadam se da će i Marmontova promijeniti ime, jer je nevjerojatno da jednu od najvažnijih ulica u gradu zovemo po osvajaču i okupatoru, vratiti križ na Marjanu i obilježiti sve koji su poginuli za domovinu", kazao je, i okomio se na "medijsku hajku" protiv ovih spomenika, a HNS je nazvao "Hrvatskom nepotrebnom strankom". "Dan-danas imamo Tita na svakom koraku, a moramo se opravdavati ako hoćemo Tuđmana na Rivi. Bez obzira usude li se o tome govoriti, ovi koji se tome protive su i protiv hrvatske države", kaže Podrug.

HDZ-ovac Mirko Ramljak je Split nazvao "pravim srcem Hrvatske", koje je "uvijek istinski kucalo za domovinu". "Ako postoji čovjek koji je zaslužio spomenik u Splitu, onda je to Franjo Tuđman, i to na najboljem mjestu. Ako je to Riva, onda sam za to mjesto, kaže Ramljak, a u istom tonu nastavili su i drugi. Na sjednici su nakon odlaska SDP-a i HNS-a ostali osmero vijećnika Hrvatske građanske stranke, nezavisni Ljubica Vrdoljak i Milica Cipci, dvoje HDZ-ovaca (nedostaje jedan), te po jedan HSP-ovac i HČSP-ovac. Dogradonačelnik Jure Šundov je kazao da je "radostan što su ovdje za stolom oni koji misle isto o hrvatskoj neovisnosti", te ustvrdio da nema govora o politizaciji Rive jer je "Riva neživa stvar kojom mi koji upravljamo gradom moramo dati sadržaj i formu". "Onaj tko je dobio mandat ima pravo taj svoj mandat i koristiti, bez kršenja zakona. Siguran sam da će naši građani ovu našu odluku honorirati. Čestitam vam, učinili ste me sretnim građaninom i dogradonačelnikom", uskliknuo je Šundov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenik papi tamo gdje je 'Tito držao govor'

15:30Milica Cipci se usprotivila ocjeni o oporbenim političarima kao neprijateljima Splita i Hrvatske, i najavila da neće glasovati za prijedlog Komisije za ulice, trgove i spomenike.

15:20 Kako je i najavljivao, vijećnik HSP-a Luka Roguljić se vratio na sjednicu pred odlučivanje o spomenicima Ivanu Pavlu II., Franji Tuđmanu, herojima i 4. gardijskoj brigadi, a Kerumov Zoran Jeremaz odlazak oporbe izjednačio s "napuštanjem sjednice Sabora kad se odlučivalo o neovisnosti Hrvatske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi objasnio gdje će biti spomenik papi, Jeremaz kazao da je to plato s kojega je "nekad Tito držao govor".

"Na Rivi neće biti spomenik Tuđmanu, nego neovisnosti. Protiv toga su samo oni koji ne vole Split i kojima je neovisna Hrvatska kompleks, a sad ih nema tu na sjednici", zaključio je on i dodao da će "umjesto fontane Bajamontuše bit će nova fontana s imenima heroja koji su pali za hrvatsku slobodu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:50 Nedoumice je izazvao broj potrebnih glasova - ispostavilo se da ipak treba 13 glasova da bi godišnji obračun Proračuna grada prošao. Kako je Kerumova stranka uz pomoć HČSP-a i 2 nezavisnih uspjela prikupiti samo 12 (nezavisni Igor Boraska suzdržan, 2 HDZ-ova vijećnika protiv), obračun nije prošao, što je jedna od rijetkih propalih odluka od dolaska Željka Keruma na vlast

Svaguša gradu duguje dva milijuna kuna

11:30 S kvorumom vijećnika Kerumovog HGS-a, HČSP-a, troje nezavisnih i HDZ-a sve točke prolaze potpuno bezbolno. Prve iskrice izbile su na raspravi o izvješću o proračunu 2010., koji je grad ostavio u minusu od tri milijuna kuna, ali uz korištenje proračunske rezerve od 37 milijuna iz prošlih godina. Još gori podaci izlaze na vidjelo kad se usporedi planirani proračun od 1,165 milijardi godina i ostvareni koji je 350 milijuna kuna manji. Prihodi od komunalnog doprinosa su prepolovljeni, što znači da je za toliko manje i investicija, a planirano zaduženje od 13 milijuna kuna povećano je na 38 milijuna kuna. Vijećnica HDZ-a Sanja Bilač prigovorila je Jošku Svaguši iz vladajućeg HGS-a da zajedno s Kerumovim tvrtkama duguje gradu dva milijuna kuna, što on nije demantirao ali je rekao da je to "u ovoj situaciji normalni poslovni odnos" između grada i njegove tvrtke Svaguša-Bobis koja uredno isplaćuje plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:24 Gradsko vijeće nastavilo s novim kvorumom, imaju dovoljno prisutnih jer je oporbeni HDZ ostao na sjednici.

HNS i SDP napustili sjednicu

10:15 Pet vijećnika HNS-a i SDP-a napuštaju sjednicu nakon što nije prihvaćen njihov prijedlog da se prije rasprave o spomenicima provede šira rasprava među građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne glumite Hrvoja, izađite na hodnik, pa održite konferenciju", poručio im je Luka Podrug.

"Najbolji spomenik ovome gradu bio bi pomoć institutu Miroslava Radmana, to je pravi spomenik, razvijanje znanosti i otvaranje novih radnih mjesta. Ovako samo bacaju kost građanima da zaborave na gospodarske i druge, prave probleme. Očito je počela predizborna kampanja, svako želi osvojiti neki punat i domoljublje se mjeri tonama cementa ulivenim u spomenike. Ne dižu se spomenici u ovom slučaju pokojnicima, nego živima koji žele ući u Sabor", rekao je Marin Jurjević, a HNS-ovac Goran Kovačević naveo je kako Gradska uprava i Željko Kerum omalovažavaju Gradsko vijeće. "Vladaju autokratski, a Split je u opasnosti da nakon 1700 godina prvi put na Rivi osvane spomenik", smatra on. "Nisu u stanju pokrpati ni ulice kako treba, a dizali bi Tuđmana na Rivi, Isusa na Marjanu ili Gospu u luci", kazao je Joško Dvornik (HNS)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:05 Već u raspravi oko dnevnog reda počela rasprava o spomenicima, traži se da točka bude prebačena ranije, jer je predviđeno da bude tek 40. HNS traži prije stavljanja na dnevni red širu raspravu o "mijenjanju vizure supervrijednog prostora kakva je Riva", Goran Kovačević smatra da je inicijativa o Tuđmanovom spomeniku samo predizborni trik.

Joško Dvornik (HNS) kazao je kako je protiv Tuđmana na Rivi, već da on treba biti prema ranijoj odluci na Trgu Hrvatske bratske zajednice. Založio se za obnovu fontane Bajamontuše. Prekinut je jer, tvrdi se, ne može u raspravi o dnevnom redu govoriti o spomenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9:55 Vijećnici nastavili sjednicu kao da se ništa ne događa, jedino Marin Jurjević upozorio da i izbacivanje Tomasovića govori kako se percipira Split.

9:40 Nakon što se Tomasović nije ispričao, zaštitari ušli u vijećnicu i pokušavaju ga izbaciti iz vijećnice, on se odupire, izgurali su ga na stolici. Nakon zaštitara došla dva policajca u civilu i izbacili ga iz vijećnice. Tomasović je optužio gradsku vlast da krše njegovo pravo sudjelovanje na sjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Što bih sad trebao? Čekati da mi dignu auto u zrak ili me ubiju?'

"Moje je ustavno pravo da prisustvujem sjednici i nema te odluke gradskog vijeća koja to može promijeniti. Nemam se namjeru nikome ispričavati, jer nisam nikoga ni uvrijedio, samo sam im prošli put rekao da se srame jer su se izmotavali oko našeg prijedloga da Ante Gotovina postane počasni građanin. Dokazao sam da je Kerum lopov, a oni odgovaraju ovakvim postupcima. Što bih sad trebao? Čekati da mi dignu auto u zrak ili me ubiju? Gradonačelnika opet nema na sjednici, kažu da je na godišnjem odmoru, ali on je na godišnjem odmoru već 25 godina i ništa ne radi. Povlačimo svog vijećnika iz rada gradskog vijeća, vratit će se samo na glasovanje o spomenicima Tuđmanu i braniteljima", rekao je Tomasović

9:35 Prihvaćen zahtjev SDP-a i HNS-a za održavanje izvanredne tematske sjednice o upravljanju povijesnom jezgrom, kao i inicijativa Torcide da vijeće raspravlja o situaciji u Hajduku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9:35 Bečić podsjetila na zahtjev Hrvoju Tomasoviću da se ispriča zbog ponašanja na prošloj sjednici, i opet to zatražila od njega ili mora otići. Tomasović je tada optužio vijećnike za antihrvatstvo jer nisu htjeli proglasiti Antu Gotovinu počasnim građaninom.

9:30 Predsjednica Vijeća Nevenka Bečić otvorila 22. sjednicu, gradonačelnika Željka Keruma nema kako je i bilo najavljeno jer je na godišnjem odmoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštitari uvodili red na ulazu u Banovinu

8:55 Zaštitar na ulazu u Banovinu, zgradu gradske uprave, nije htio pustiti ni u zgradu ni na sjednicu predsjednika splitskog HSP-a dr. Hrvoja Tomasovića. On je dan prije sjednice obznanio optužnicu protiv Željka Keruma iz 1996. za šverc šećera koja je otišla u zastaru, a prije nekoliko dana je prozvao grad da je preko poduzetnice Marine Vallner "oprao" 12 milijuna kuna.

Tomasović - koji nije vijećnik ali prisustvuje svim sjednicama Gradskog vijeća - ipak je ušao u zgradu, kazavši zaštitaru da pozove policiju. Zaštitar mu kazao da vijećnici moraju odlučiti smije li Tomasović na sjednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Kerum, autor ideje o postavljanju divovskog Isusa na Marjanu je na godišnjem odmoru, koji je očito bilo nemoguće uskladiti sa sjednicom vijeća, koje se prošli put sastalo krajem travnja.

Naravno, najviše pažnje javnosti izaziva točka o gradnji novih spomenika u Splitu. Među njima, naravno, nema marjanskog Isusa, jer je ipak riječ o jednoj od vrtoglavih Kerumovih ideja, a ne o ozbiljnoj inicijativi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlažu se tri spomenika

Kako je poznato, Komisija za imena ulica i trgova i spomenika, koju vodi Kerumov arhitekt Zoran Jeramaz, predlaže tri spomenika. Kod Biskupove palače niknuo bi spomenik miru s likom Ivana Pavla Drugog, na sredini Rive naći će se spomenik neovisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, a na mjestu nekadašnje fontane Bajamontuše na zapadnom kraju Rive spomenik slobodi. Također, na križanju ulica kralja Zvonimira i Slobode postavit će se spomenik 4. gradijskoj brigadi.

Ovim prijedlogom ruše se najmanje dvije ranije odluke – da spomenik Tuđmanu bude postavljen na Trgu Hrvatske bratske zajednice (kod policijske uprave), ispred novog sjedišta gradske uprave, te da se očito odustaje od obnove Monumentalne fontane, popularne Bajamontuše, koju su komunisti srušili 1947. No, sada je, na Kerumov prijedlog, komisija zaključila da je Trg HBZ neadekvatan za takvog velikana kakav je Tuđman, posebno zato što nitko ne zna kada će taj trg uopće biti uređen kako je zamišljeno. Zato su smislili da je najbolje mjesto sredina Rive, točno nasuprot izlaza s Voćnog trga, na takozvanom Mletačkom gatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postavljanje spomenika neovisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku predloženo je na sredini Rive na njezinoj južnoj strani na proširenju do mora, čime bi se na simboličan način pokazala duboka, neraskidiva i povijesna spona stvaranja hrvatske neovisnosti i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana."

A što je s Bajamontušom?

Zašto bi se postavljanjem baš na toj lokaciji "pokazala duboka, neraskidiva i povijesna spona stvaranja hrvatske neovisnosti i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana", nije objašnjeno. Zanimljivo će biti pratiti i situaciju s novom fontanom-spomenikom, jer se Splićani već godinama nostalgičarski bore za povratak stare, pomalo kičaste kojom je Antonio Bajamonti obilježio dolazak vode u grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema nikakve sumnje da će ovakav prijedlog i proći. Oporbeni HDZ i HSP najavili su da će dignuti ruku za inicijativu, pa neće ništa zasmetati ni najava SDP-a i HNS-a da će napustiti sjednicu jer ne žele sudjelovati u "Kerumovoj kupovini političkih poena". Međutim, ni oni nisu postavili pitanje koje postavljaju mnogi – je li najistaknutije mjesto u gradu za spomenik zaslužio čovjek čiju vladavinu najbolje pamte radnici propalih splitskih tvrtki: Uzora, Dalmacijavina, Jadrantekstila, Dalme, Jugoplastike, Jugovinila, Montera...

O spomenicima tek u 40. točki

Točka o spomenicima na dnevnom redu je tek 40., a prije toga će se, vjerojatno uz puno manje pažnje, pričati o nečem daleko važnijem, konačnom obračunu proračuna za 2010. Prema dostavljenim materijalima, tek sad, sedam mjeseci od početka godine, doznaje se da je splitski proračun u minusu većem od 40 milijuna kuna. Da bi se stvar koliko-toliko sanirala, potrošeni su svi viškovi iz prethodnih godina, koji su iznosili 37 milijuna. I sve to nakon što je rebalansom proračun bio drastično srezan – Kerum ga je na početku 2010. zamislio na za Split fantastičnih 1,13 milijardi kuna, pa su planirani prihodi rebalansom smanjeni na 900 milijuna, a na kraju je realizirano samo 795 milijuna, što je najniži gradski prihod u posljednjih pet godina. Zbog toga su smanjivani i rashodi, investicija skoro nije ni bilo, osim kozmetičkih komunalnih radova, pa su se sva gradonačelnikova obećanja razbila o besparicu. Ne samo da su presušile gradske investicije, nego i privatne – iz podatka o prepolovljenom prihodu od komunalnog doprinosa može se zaključiti da su u istom omjeru pala i ulaganja.

No, ništa to neće biti važno kad se počne pričati o glavnoj narodnoj zabavi, hoće li na ovom ili onom mjestu niknuti još jedan brončani Tuđman.

Vezani članci:

arti-201107060778006 arti-201107070769006 arti-201107060013006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo