Pomak nakon 27 godina /

Nakon RTL-ove Potrage žrtve Veleprometa napokon dale iskaze: 'Tužno je da su nas tek sad zvali'

Svjedoci koji su sudjelovali u emisiji RTL-a Potraga o zločinima u Veleprometu pozvane su da daju iskaze

7.12.2018.
12:00
VOYO logo

Nakon RTL-ove emisije Potraga "Velepromet, zločin bez kazne" koja je emitirana uoči obljetnice pada Vukovara, u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku početkom ovog tjedna četvero svjedoka dalo je iskaze o zločinima i torturama koje su pretrpjeli u tom ratnom logoru. Kroz skladišta Veleprometa tijekom opsade i nakon pada Vukovara prošlo je čak 8000 ljudi, ali za te zločine nitko nije odgovarao. 

Premlaćivanja, silovanja, nezamislive psihičke i fizičke torture... Žrtve Veleprometa svoje su mučne priče kazivale reporteru RTL-a Zoltanu Kaboku. Nije to bilo prvi puta da su progovorili javno - ispričali su ih puno puta, no činilo se da nikoga od nadležnih koji bi se trebali baviti ratnim zločinima ne zanimaju. Sve do sada.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarac Ivica Azenić potvrdio nam je da je u državnom odvjetništvu saslušan u ponedjeljak. 

"Moj iskaz bio je vezan uz Velepromet - od odlaska iz bolnice do odlaska iz logora. Tužno je ako je emisija RTL-a uzrokovala traženje iskaza od strane nadležnih, ali bolje ikad nego nikad", rekao je Ivica Azenić za Vijesti.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskaz o pretrpljenom mučenju dao je jednom i to policiji 2006. godine. Prije i poslje toga nitko ga ništa nije pitao. A imao je što reći o svojim sjećanjima i traumama...

"Meni nije teško o tome govoriti jer nažalost, o Veleprometu koliko je meni poznato, jako malo, gotovo nimalo se ne govori. Velepromet je i službeno možda uzeo i tri puta više žrtva nego Ovčara“, smatra Azenić.

No, nešto se očito pomaknulo s mrtve točke. Tome u prilog idu i uhićenja i privođenja u Vukovaru u okviru istrage o ratnim zločinima. Jedan od uhićenih zaposlenik je gradske uprave Vukovara koji je Azeniću dobro poznat. 

"Išli smo skupa u školu. Nije on kriv što je nastavio raditi svoj posao. I prije je radio u državnoj upravi na građevinskim dozvolama. Htio ne htio sretao sam se s njime kada bih dolazio poslom. Nisam ga sretao u ružnim vremenima, nisam ga sreo u Veleprometu. Zacrtao sam si da neću nikoga prozivati - tko sam ja da nekome sudim. Postoje oni koji trebaju raditi taj posao", ističe Azenić i podsjeća da se ime tog zaposlenika gradske uprave spominje u svjedočenjima žena o silovanjima u ratnom Vukovaru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To što je tako bezbrižno živio u gradu u kojem ga se optužuje za zločine, zaštićen, to je samo zato što je netko drugi to dozvolio. A takvih je slučajeva puno. Zločinci i žrtve, u istoj ulici, trgovini, gradu...Kao da se ništa dogodilo nije. 

Bi li bilo uhićenja i poziva na davanje iskaza da nije bilo prosvjeda u Vukovaru i pritiska ljudi koji tamo žive na pravosudne institucije, da se pokrenu nakon 27 godina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čudovato je sve to sada, ali nije važno. Važno je da svaki zločin treba imati počinitelja i biti sankcioniran", poručuje žrtva Veleprometa Ivica Azenić.  

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo