Još jedna katastrofa... /

Nakon potresa, prijete im i poplave: Stanovnici Letovanića nemaju prilaznu cestu pa im rijeka teče u kuću

Na područuju gdje je do negdje prije bila cesta sada je voda duboka otprilike 2 metra, dok je samo metar dalje dubina 4 metara.

5.1.2021.
19:37
VOYO logo

Stanovnike vikend naselja u Letovaniću koji se nalazi 16 kilometara od Petrinje ne muče samo posljedice potresa već i poplava.

No kako se nalaze na nebranjenom području koje nema nasip, na poplave su još i naviknuli, ali potres im je u potpunosti uništio prilaznu cestu do kuća koje se nalazi uz samu Kupu. Ceste više zapravo ni nema tako da im rijeka teče doslovno uz kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Posljedice potresa u brojkama /

RTL analizira situaciju tjedan dana nakon potresa: Jedno je sigurno - obnova će trajati godinama

Image
Posljedice potresa u brojkama /

RTL analizira situaciju tjedan dana nakon potresa: Jedno je sigurno - obnova će trajati godinama

Stanovnici su potpuno odsječeni 

Na području gdje je do negdje prije bila cesta sada je voda duboka otprilike 2 metra, dok je samo metar dalje dubina 4 metara, tako da su ljudi ovdje zapravo potpuno odsječeni. Dobra vijest je to što će u sljedećih 12 sati rijeka Kupa stagnirati te bi se onda trebala polako podvlačiti, ali problem ceste će ostati. 

Boris Mišević razgovarao je sa Sinišom Sadžakom koji je vlasnik jedne od kuća koje su odsječene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže je 2014.godine cesta propala nekih pet metara te da od tada svake godine po pola metra propada. Naglasio je kako je problem za seljane koji imaju iza ceste svoje vrtove, kukuruz, pšenice, polja te za 39 vikendaša koji imaju građevinske dozvole, a ne mogu prići svojim kućama i popraviti štetu koju je nanio potres. 

Uvijek su im odgovorili da nije prioritetno

Međutim malo je paradoksalno da je izdana građevinska dozvola, da stanovnici tamo imaju kućni broj te plaćaju komunalnu naknadu odnosno porez, a da naselje nema pomoć od javne uprave i infrastrukturu kakvu zaslužuju pa makar to bila i prilazna cesta.

Sadžak kaže kako su im uvijek odgovorili da nije prioritetno te da ih uvijek nekako metnu u stranu i maknu dok se sad nije dogodilo da se uopće ne može proći: "Taj problem traje godinama, a sad je došao do vrhunca. Znači osim toga što su porušeni dimnjaci, sve ostalo, imamo problem ceste kojom se ne može prić. "

Kaže kako mu je za vrijeme potresa bilo strašno te kako se jako treslo. Padali su crjepovi, dimnjaci, a za svaki šum se sada izlazi iz kuće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo