'Nakon poroda osjećala sam se poniženo, kao da mi je netko oduzeo dostojanstvo'

Između ostalih patnji i poniženja kojima je bila izložena, rodilji nisu dozvolili da vidi supruga te su joj protiv njene volje napravili epiziotomiju, a šivanje prepustili specijalizantici.

27.6.2014.
9:37
VOYO logo

"Rekla mi je da ću ubiti svoje dijete ako neću ležati na lijevom boku. Preda mnom su pričali podrugljivo o meni. Nisu mi dozvolili da ustanem ili odem na WC. Većinu vremena sam bila sama u boksu, a kada sam nekoga pozvala, najčešće se nisu odazvali iako su bili iza paravana. A kada bi došli, samo bi mi drsko rekli da se ne derem i otišli. Bila sam užasno prestrašena", govori jedna mlada majka koja je za Slobodnu Dalmaciju odlučila istupiti u javnost sa svojom pričom kako bi se ona senzibilizirala na stravične uvjete u kojima u Hrvatskoj žene rađaju.

"Nakon poroda osjećala sam se poniženo, kao da mi je netko oduzeo dostojanstvo", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između ostalih patnji i poniženja kojima je bila izložena u jednoj zagrebačkoj bolnici, rodilji nisu dozvolili da vidi supruga te su joj protiv njene volje napravili epiziotomiju, a šivanje prepustili specijalizantici.

'To je za otkaz!'

Prof. dr. sc. Vedran Stefanović, koji već više od dva desetljeća radi u Sveučilišnoj bolnici u Helsinkiju kao predstojnik odjela za prenatalnu dijagnostiku i profesor je na tamošnjem medicinskom fakutetu, a struka u toj zemlji mu je dodijelila status najboljega ginekologa porodničara komentirao je slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primalja ili liječnik koji bi vikali na rodilju u Finskoj bi izgubili posao u roku odmah, ali tako što se ovdje niti ne može dogoditi, niti sam za to ikada čuo, kamoli vidio. A da bi se o pacijentici razgovaralo kao da je bezimena patnica, glupača ili slično, da je se naziva 'Ona', ili komentira 'Je li Ovo za porod' to je nešto što je u Finskoj apsolutno nemoguće", zgroženo je ustvrdio.

Rodilja koja je odlučila progovoriti o teroru u bolnici tvrdi kako je dugo osjećala fizičke i psihičke posljedice. "Nažalost, moja priča nije eksces. Žene u našim rodilištima vrlo često prolaze ovakav tretman i nisu svjesne da se pritom krše njihova osnovna ljudska prava", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/249301/Default.aspx

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike