NAKON POMORA 60 MILIJUNA PČELA U MEĐIMURJU, DRŽAVA JAMČI POMOĆ: / Pčelari će dobiti milijun kuna, a ministarstvo poljoprivrede sprema nove mjere

Image
Foto: Ilustracija: Davor Javorović/PIXSELL

Nakon što je u Međimurju iz još nepoznatog razloga pomrlo 60 milijuna pčela, tamošnji će se pčelari najesen moći prijaviti na program potpore težak milijun kuna,

23.8.2020.
20:54
Ilustracija: Davor Javorović/PIXSELL
VOYO logo

Niti dva mjeseca nakon što je u Međimurju misteriozno uginulo oko 60 milijuna pčela u 1150 košnica, nije otkriven točan uzročnik tog pomora. Iako se nagađa kako se radi o djelovanju pesticida, ništa nije potvrđeno, osim toga da će pčelari dobiti odštetu.

"Na internetskoj stranici e-Savjetovanje objavljen je Prijedlog Programa potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u Međimurskoj županiji, prema kojemu je oštećenim pčelarima predviđena financijska pomoć u iznosu od milijun kuna. Ovisno o broju košnica i pčelinjih zajednica pčelari mogu kao pomoć za izgubljenu dobit računati najviše na 830 kuna po košnici. Taj iznos može biti i manji, a sve ovisi o procjenama o broju uništenih pčelinjih zajednica", rekao je za 24 sataŽeljko Trupković, predsjednik Udruge pčelara Agacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO SE DOGAĐA? Misteriozno izumiranje pčela u Međimurju: /

Utvrđuju se uzroci i utjecaj na zdravlje ljudi

Image
ŠTO SE DOGAĐA? Misteriozno izumiranje pčela u Međimurju: /

Utvrđuju se uzroci i utjecaj na zdravlje ljudi

Pomoć nudi i Ministarstvo poljoprivrede

Kako bi se uopće mogla novčano nadoknaditi šteta koju su pčelari pretrpjeli, međimurski župan Matija Posavec je odmah nakon pomora proglasio prirodnu nepogodu. To je otvorilo prostor i za mjere koje razmatra Ministarstvo poljoprivrede, a koje uključuju i pomoć pri nabavi novih košnica već od jeseni.

Pčelari su stalno na gubitku

No, domaći pčelari godinama bilježe gubitke zbog slabog unosa nektara i manje količine meda kojeg dobiju. Ne pomaže im ni uvoz jeftinog industrijski prerađenog meda, a mnogi od njih prstom upiru i u nebo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po meni, glavni razlog su velike klimatske promjene. Ove godine imam oko 50 posto manje meda nego prošle godine. Računao sam da će ga od proljeća pa sve do ljeta biti oko devet tona, ali nemam ga više od četiri tone. Nešto je bilo proljetnog voćnog meda, uljana repica iz meni nepoznatog razloga uopće nije medila, bagrem je obećavao, a onda je uslijedio mraz i sve je otišlo u propast. Suncokret koji je trebao mediti dva tjedna medio je svega dva dana. Pčelarsku sezonu je donekle spasio kesten, mislim na nas seleće pčelare. Ali kad se sve sabere, prvenstveno mislim na troškove selidbe, onda je to jako slabo. Što se tiče bolesti kod pčela, osim sporadičnog trovanja, kojeg je bilo, bilo je slučajeva i nestanka matica, što je nekim pčelarima donijelo nove probleme. Tako nam već prolazi nekoliko godina, bojim se da će samo oni najuporniji opstati tako da bi mogli imati još manje domaćeg pravog meda", pojasnio je Milan Božić, pčelar iz Nurkovca kraj Požege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike