'NAKON OVOGA MJERE SIGURNO NEĆE BITI ISTE'; Božinović najavio stroži režim: / 'Da se odlučio na napad u neko drugo vrijeme...'

Image

'Što se tiče dolaska na sam Trg pred zgradu Vlade, tu će biti novi striktniji režim, zasad imamo privremeno rješenje. Da se odlučio na napad u neko drugo vrijeme, posljedice su mogle biti teže'

13.10.2020.
7:43
VOYO logo

Dan je bio doista izazovan. Jutro je započelo pucnjavom ispred zgrade Vlade, a u tom je napadu ranjen policajac nakon čega se napadač ubio, a pitanje sigurnosti Markova trga, na kojemu su smješteni Vlada, Sabor, Ustavni sud i Gradska skupština, izbilo je u prvi plan.

"Policija uvijek ima pravo privremeno ograničiti kretanje, ali slijede nam razgovori sa Saborom i Ustavnim sudom. Što se tiče dolaska na sam Trg pred zgradu Vlade, tu će biti novi striktniji režim, zasad imamo privremeno rješenje. Da se odlučio na napad u neko drugo vrijeme, mogle su posljedice biti teže, ali ne smijemo ispustiti iz vida da je policijski službenik djelovao i da je to napadača odagnalo od drugih nakana", rekao je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović gostujući u RTL Direktu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BOŽINOVIĆ NE ISKLJUČUJE POTPUNO ZATVARANJE MARKOVA TRGA: /

Policijski sindikalac: 'To uopće nije mjesto ni za Vladu, ni za Sabor'

Image
BOŽINOVIĆ NE ISKLJUČUJE POTPUNO ZATVARANJE MARKOVA TRGA: /

Policijski sindikalac: 'To uopće nije mjesto ni za Vladu, ni za Sabor'

Nije se moglo preventivno djelovati?

"Nije preseliti Vladu i Sabor uzeti dva kofera i naći drugi prostor, tu je tradicija, mislim da se može sačuvati prostor i za građane i za turiste i za vjernike, ali morat će se naći nekakve drugačije mjere", kazao je ministar unutarnjih poslova istaknuvši da se na ovakav slučaj kao jutros nije moglo djelovati preventivno. No, nakon ovoga danas mjere sigurno neće biti iste, istaknuo je.

Zatvaranje nije isključeno

Podsjetimo, u Dnevniku HRT-a, Božinović je rekao da je u ovom trenutku neozbiljno govoriti o motivima jutrošnjeg napada na Trgu svetog Marka jer su sve istražne radnje još u tijeku. Upitan hoće li se ograničiti kretanje na Markovu trgu, rekao je da su nakon nedavnih događaja izradili tri elaborata o različitim setovima mjera koje se mogu primijeniti i da će se nakon današnjeg dana nastojati uvesti određena ograničenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih izlazio s konkretnim zaključcima jer nisu još doneseni, ali tu treba uključiti i Vladu i Sabor i Ustavni sud, a tamo je i vjerski objekt. To je dio Zagreba koji je prepoznatljiv i gdje turisti žele doći", rekao je.

Dodao je da se državne institucije treba zaštititi i istaknuo da je jedna od opcija potpuno zatvaranje Trga svetog Marka. "Naravno da se može otvoriti za neke druge posjetitelje, ali ubuduće bi se to trebalo raditi pod striktnim sigurnosnim protokolima, a ne kao sada kada svatko može doći u bilo koje doba dana ili noći."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo