JE LI GORIVO / U HRVATSKOJ SKUPLJE NEGO DRUGDJE? U dvije zemlje našeg okruženja cijene su najniže u Europi

Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavić

S porastom cijena barela nafte na svjetskim tržištima, polako rastu i cijene goriva na benzinskim postaja, a tu Hrvatska u usporedbi s zemljama iz regije, spada među skuplje

14.11.2020.
18:27
PIXSELL, Hrvoje Jelavić
VOYO logo

Nakon objave o visokoj učinkovitosti Pfizerovog i BioNTechovog cjepiva protiv koronavirusa i neočekivano velikog pada zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama, svjetsko je tržište nafte prošle srijede reagiralo porastom cijena prema 45 dolara po barelu. U Londonu je cijena barela iznosila 44,63 dolara, a zabilježeno je i pozitivno trgovanje od 1,21 dolar. U SAD-u se trgovalo po cijeni od 42,32 dolara i pozitivom od 1,07 dolara. Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 45 dolara, potaknute najavom učinkovitog cjepiva protiv COVID-19 i neočekivano velikim padom zaliha u SAD-u. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,02 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,63 dolara.

“Cijene imovine reagiraju brže od realnog gospodarstva, a nafta i ostala rizična imovina reagiraju pozitivno na vijest o Pfizerovu cjepivu”, objasnio je analitičar francuske banke BNP Paribas, Harry Tchilinguirian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'DANAS JE VELIKI DAN ZA ZNANOST I ČOVJEČANSTVO!' /

Tvrde da je njihovo cjepivo učinkovito u čak 90 posto slučajeva!

Image
'DANAS JE VELIKI DAN ZA ZNANOST I ČOVJEČANSTVO!' /

Tvrde da je njihovo cjepivo učinkovito u čak 90 posto slučajeva!

Jeftinije kod susjeda

No, ovakav razvoj zbivanja različito utječe na cijene goriva na benzinskim postajama u Hrvatskoj, ali i zemljama bivše Jugoslavije. Tako, prema pisanjima Večernjeg, Bosna i Hercegovina te Makedonija imaju najniže cijene goriva u regiji. Najskuplje je, pak, gorivo u Albaniji, gdje primjerice litra Eurosupera 95 košta 10,33 kune po litri. U Hrvatskoj je cijena tog goriva 8,82 kune, Srbiji 8,70 kuna, Crnoj Gori 8,63 kune, Sloveniji 7,58 kuna. BiH i Makedonija cijene "95-icu" sa 7,23 kune po litri.

Što se tiče dizela, Makedonija je uvjerljivo najjeftinija s 6,19 kuna po litri. Slijede BiH sa 7,08 kuna, Crna Gora sa 7,35 kuna, Slovenija sa 7,58 kuna, Hrvatska s 8,39 kuna, Srbija s 9,09 kuna i Albanija s 10,33 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drastične razlike u EU

U europskim zemljama cijene drastično variraju, Tako je Eurosuper 95 na nizozemskim benzinskim postajama moguće natočiti za 12,25 kuna po litri, a dizel u Švedskoj za 10,13 kuna, što su i najskuplje cijene unutar Europske unije. S druge strane, najjeftinije je gorivo u Rumunjskoj, gdje litra obje vrste goriva košta 6,73 kune.

No, niske cijene goriva nužno ne znače da su ti troškovi svima prihvatljivi. Naime, iako BiH ima jedne od najnižih cijena u Europi, zbog višestruko nižih plaća i lošijeg životnog standarda u usporedbi s bogatijim zemljama, mjesečni troškovi za gorivo su njenim građanima vrlo visoki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo