Nakon kazne zbog iznošenja istine, Ministarstvo ustaje u obranu medija

8.4.2014.
21:14
VOYO logo

"Neće se dopustiti da se Kazneni zakon na bilo koji način koristi da bi se ograničila uloga medija, koji moraju postojati kao kontrolni mehanizam u društvu", izjavio je Miljenić u Karlovcu, gdje je predstavio prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava u Hrvatskoj.

Hrvatsko novinarsko društvo jučer je od Ministarstva pravosuđa, Vlade i Sabora zatražilo hitne izmjene KZ-a, kako bi dekriminizirali kaznena djela protiv časti i ugleda, a posebice djelo "sramoćenja", zbog kojeg je nedavno nepravomoćno osuđena novinarka Slavica Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je danas istaknuo kako je je riječ o koncepcijski potpuno novom KZ-u, s institutima koji prije nisu postojali, da je uveden prije mandata ove vlade, koja ga je, rekao je, zadržala uz promatranje kakva će mu biti primjena u praksi. Naglašavajući važnost medija u društvu kazao je kako novinari trebaju kontrolirati sve i pisati o tome.

Zaštititi pravo javnosti i novinara na rad

"Nećemo dopustiti da se uvodi autocenzura, da čovjek mora razmišljati što mu se može dogoditi ako otvori neugodnu temu", rekao je Miljenić i napomenuo kako je spomenuta sporna presuda protiv novinarke na Općinskom sudu u Zagrebu nepravomoćna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je provođenje analize kojom bi se utvrdilo proizvodi li takav KZ štetne učinke u ovom li drugim segmentima života, te da se u tom slučaju može i promijeniti.

Novinare je zanimalo i ne bi li se to kazneno djelo "sramoćenja" moglo podvrgnuti mjeri vjerodostojnog tumačenja zakona, koja postoji u Hrvatskom saboru kao zakonodavnom tijelu, a na što je nedavno ukazao premijer govoreći o Zakonu o europskom uhidbenom nalogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo poštivati sustav, sada netko o nekoj presudi može misliti jedno ili drugo, ali daleko smo od toga da možemo tvrditi da je u tim primjerima sudska praksa različita, pa da bi se trebalo razmišljati o uvođenju autentičnog tumačenja. Ali, ono što bude trebalo učiniti da se zaštiti pravo javnosti i novinara na rad, to ćemo učiniti", poručio je Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo