SLUČAJ KOMENTIRAO I MINISTAR /

Nakon Direktovog otkrića istine o božićnoj tragediji pljušte reakcije: HAC se opravdava da nisu zataškavali opijanje vozača usred smjene

HAC se danas opravdava da nisu pokušali zataškati slučaj – iako jučer na izravno pitanje RTL-a o ovome - nisu odgovorili. Večeras vam donosimo nove dijelove svjedočanstva jedinog vozača ralice koji je kobne večeri bio trijezan

11.1.2018.
22:18
VOYO logo

"Po dolasku u kafić došla su i naša dva vozača te su počeli piti žestoka pića što im nije bio običaj takve stvari raditi dok upravljaju kamionima. Platio sam prvu turu pića i rekao ajmo dečki, na šta su se oni oglušili i dalje naručivali alkoholna pića! Ja sam i dalje pio Cedevitu."

Ovako počinje šokantni iskaz jednog od radnika HAC. Jedinog koji je prema nalazu unutarnje kontrole, dio kojeg je dobio i RTL Direkt - sporne noći bio trijezan. Četiri radnika s dvije su ralice iz baze u Čavlima krenuli su na Badnjak u 22 sata i 20 minuta. 20tak minuta kasnije stigli su do Vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posolivši tek jednu stranu autoceste, nedovršena posla, usred smjene - otišli su u kafić. I, prema njihovim iskazima - dobro se napili. "Došli smo do NK Vrata te smo otišli u gostionu. Tamo smo se zadržali do 2 i 20 i pila se je žestica", stoji u iskazu radnika HAC-a.

Trijezni radnik nakon prepirke uspio je uzeti ključ od jednog pijanog kolege, ali kako objašnjava u iskazu - od vožnje nije uspio odgovoriti i drugog. "Rekao je da može voziti bez problema, na što sam ja rekao da ne vozi ako je pijan. Njegov odgovor je bio ajde mali, ne pričaj gluposti, jučer si došao u firmu i sad ćeš meni govoriti kad i kako ću voziti", stoji u iskazu trijeznog radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50-godišnji radnik koji je, prema ovom iskazu - odbrusio trijeznom kolegi - oko 2:50 prevrnuo se u ralici i poginuo. Obdukcija je pokazala - od srčanog udara. Njegov kolega, teško je ozlijeđen. I taj ozlijeđeni radnik se prije nesreće prepirao s trijeznim kolegom oko toga tko će voziti.

"Da sam pustio PIP za volan, vjerojatno bi se odveo u smrt. Sebe i svog kolegu suvozača. Nije bio sposoban hodati, a kamoli voziti, a nažalost se odveo u smrt... I ozljedio vozača u tom trenutku nesreće. Nadam se da sam napravio sve šta sam mogao da spriječim još jednu nesreću."

Trijezni radnik koji je ovo napisao nakon nailaska na smrskano vozilo dvojice kolega,  jedini je koji i danas radi. Dvojica njegovih kolega s kojima je sporne večeri bio u kafiću - otišli su na bolovanje, kao i njihov šef smjene te noći. Sva četvorica su prijavljeni, čeka ih disciplinski postupak.

Na priču koju smo objavili u RTL Direktu reagirao je HAC. Poručili su da ništa nisu htjeli zataškati, a sam sadržaj priloga nisu demantirali. Ponovili su da čekaju policijski zapisnik kako bi utvrdili sve činjenice i odgovornost radnika. A resorni ministar misli da pijani radnici i vozači HAC-a, od kojih je neslužbeno jednom 5 sati nakon nesreće izmjereno skoro promil i pol alkohola u krvi - nisu njegov problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Interna kontrola HAC-a mora odradit svoj posao, koliko imam informacija, to je napravljeno, sad da li je netko pio ili nije ne mogu vam to komentirat! Mislim interna kontrola će pokazat svoje, sigurno da nije u redu da ljudi na radnom mjestu to rade. Međutim tu se dogodio nesretni slučaj, pa dozvolite da to ne bih komentirao", kazao je Oleg Butković, ministar prometa.

Neslužbeno i u HAC-u nestrpljivo čekaju podatke iz policije. Kad ih dobiju, tvrde - i javnost će znati službenu verziju ove priče. A ako se potvrdi da su krivi - odgovarat će samo radnici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo