NAKON 25 GODINA: / Pobačaj na Ustavnom sudu

Image
Foto: Pixsell, Patrik Maček

Ustavni sud uskoro bi na dnevni red mogao staviti Zakon o pobačaju. Riječ je o Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978.

9.12.2015.
12:19
Pixsell, Patrik Maček
VOYO logo

Predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj Ružica Ćavar nije očekivala da će prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o pobačaju čekati i u novome tisućljeću.

"Mislili smo čekati možda godinu, dvije, tri godine najviše i da će se to pitanje pokrenuti, osobito u samostalnoj i suverenoj Hrvatskoj", kazala je Ćavar za HRT i najavila i da će se obratiti međunarodnom sudu u Strasbourgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predugo traje ocjena za jedno od najtežih pitanja

Ustavnopravni stručnjak Đorđe Gardašević kazao je kako je, eto, moguće da se neko pitanje u Ustavnom sudu nije 25 godina stavilo na dnevni red.

"Ustavni sud ima instruktivni rok prema kojemu se slučajevi trebaju riješiti u godinu dana. Ali ako se to tada ne riješi, radi se o tome kada se može. Sankcije za rokove ne postoje", kazao je Gardašević. Smatra također da ocjena ovoga zakona stvarno pretjerano dugo traje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavnim sucima je rješavanje etičkih pitanja jedna od najtežih stvari, rekao je Gardašević i kazao kako ne očekuje da će suci odgovoriti na pitanje kada počinje život, već će biti propisana druge stavke poput onih koje određuju pravo na zaštitu privatnosti i slično.

Riješeno 80 posto predmeta

Gardašević je u razgovoru za HRT napomenuo da je prema njegovim podacima Ustavni sud riješio od 1990 do 2014. oko 80% predmeta. Jedan dio nije riješen, ali ima i dosta kompliciranih stvari te ne treba za sve kriviti suce, napomenuo je Gardašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTRESNA ISPOVIJEST: /

Kada je abortus u pitanju o ovim stvarima nitko ne govori

Image
POTRESNA ISPOVIJEST: /

Kada je abortus u pitanju o ovim stvarima nitko ne govori

Aleksandar Stanković: Za legalizaciju sam prostitucije, pobačaj je ubojstvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo