VELIKA SREĆA / Nekad je u Zelengradu bilo puno ljudi i stotine grla stoke: Ovih dana, nakon 24 godine, rodilo se prvo dijete!

Mali Jakov prvo je dijete u obitelji Marije i Ivana Mitrovića, ali i prvo dijete u Zelengradu nakon pune 24 godine

19.2.2021.
7:00
VOYO logo

Nakon četvrt stoljeća u malom mjestu Zelengrad iznad Obrovca ponovno se čuje dječji plač. Nekadašnje veliko selo u kojem je bilo puno ljudi, ali i stotine grla stoke, sada je sve pustije.

Jakov Mitrović rodio se prije nepunih mjesec dana kao prvo dijete mladog para koji su odlučili baviti se stočarstvom i turizmom na rodnom pragu. Posjetila ih je Nikolina Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mali Jakov prvo je dijete u obitelji Marije i Ivana Mitrovića, ali i prvo dijete u Zelengradu nakon pune 24 godine. Zadnje rođeno dijete u selu bila je Ivanova mlađa sestra.

Marija je iz Korlata, pa se za njihovog sina može reći da je kombinacija kršnog Bukovčanina i Kotarca. Rodio se s gotovo 5 kilograma, a mladi roditelji kažu da je nezahtjevno dijete. Marija kaže da je skrb sve lakša i lakša jer malog Jakova već bolje razumiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U selu u srcu Bukovice trenutno je svega pedesetak, mahom starijih, stanovnika, a škola nakon rata nije ni otvorena.
"Ići će u vrtić i u školu u Obrovac. To nije daleko, nekih 15 minuta, tako da to neće biti problem. Volila bi da ima više obitelji, mladih, i da ima više dice, da se Jakov ima sa kim igrati", objašnjava Marija.

Vozač i pedikerka jedno su vrijeme radili svatko u svojoj struci, a onda su odlučili živjeti u Zelengradu. Uz 380 ovaca, 50 koza i 25 krava. Ivanova obitelj ima i kamenu i kuću za odmor s bazenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od didova, pradidova uvik je bilo stočarstvo, a sad na novo, to je pokrenija pokojni ćaća, turizam, pa smo mi nastavili i sad se bavimo turizmom", kaže Ivan.

Ipak riječ bake Marije zadnje su kad je u pitanju njihovo stado. Mali Jakov joj je 21. unuče, ali prvo koje će živjeti pored nje. "Ovoga svaki dan vidim, ali sve ja njih jednako volim. Nema tu razlike muško, žensko, starije mlađe, sve isto..Kad meni dođe unučad, svi oni mene poslušaju, pomognu mi", ispričala je baka Marija Mitrović.

Uskoro se ženi Ivanov mlađi brat. Cijela obitelj se nada da će bućnost vidjeti upravo u Zelengradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo