Naknada od 300 kn uzrokovala paniku

Brojne građane posljednjih je dana uplašio tekst koji se proširio internetom, a prema kojem onaj tko kasni s plaćanjem duga za primjerice struju mora platiti naknadu od 300 kuna.

27.11.2012.
7:09
VOYO logo

Internetom kruži tekst koji iz džepa dužnika, a na račun vjerovnika izvlači 300 kuna. Kako piše Večernji list, riječ je o tekstu koji se poziva na članak 13 Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Prema njemu, dužnik koji kasni s plaćanjem duga vjerovniku mora platiti naknadu od 300 kuna.

Članci zakona koji vas plaše odnose se na poduzetnike i pravne osobe

"Račun koji ste ispostavili nakon 1. listopada je ugovor koji je do određenog datuma trebao biti plaćen. Ako nije, prvih 300 kuna koji vam budu plaćeni nakon tog datuma, imate pravo smatrati plaćanjem posebne naknade. To ne umanjuje vaše pravo da na taj račun dodatno još obračunate i zateznu kamatu od 15 posto", piše u dopisu u kojem se kad je riječ o naknadi spominju i neke velike tvrtke kao što su primjerice plinare. Prema riječima predsjednika Regionalne organizacije za zaštitu potrošača Karlovačke županije Željka Tomašića, riječ je o manipulaciji te se spomenuti članci u zakonu ne odnose na fizičke osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Članci koji se spominju određuju ispunjenje novčanih obveza između poduzetnika, odnosno između poduzetnika i pravnih osoba. To je potpuno jasno napisano u zakonu, koji se ne odnosi na fizičke osobe i nema spomena o odnosu trgovac – potrošač, te nam temeljem njega ni HEP, ni plinara, ni drugi ne mogu 'odrapiti' 300 kuna paušala!", kaže Tomašić ističući da razloga za paniku nema. Ujedno savjetuje da se takvi primjeri strašenja građana prijave policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo