NAJVEĆI SUDSKI PRESEDAN IKAD: / Hoće li HDZ biti prva stranka u povijesti koju će osuditi? Odvjetnici ne vjeruju u takvu presudu...

Image

Iako odvjetnici obrane u slučaju Fimi media nisu u to uvjereni, HDZ bi mogao postati prva stranka u povijesti koja će biti osuđena zbog počinjenja kaznenog djela

6.11.2020.
21:26
VOYO logo

Nakon tužiteljstva, u petak ujutro je na Županijskom suđenju u Zagrebu obrana optuženih u aferi Fimi media iznijela svoju završnu riječ. Odvjetnik Mladena Barišića će to učiniti u ponedjeljak, kada bi trebalo biti poznat termin izricanja presude Ivi Sanaderu i ostalim optuženicima. Ta je afera postala sinonim za korupciju, ali i jedini slučaj u Hrvatskoj u kojem na optuženičkoj klupi sjede bivši premijer i njegova stranka - HDZ.

Iako je ranije donesenu presudu srušio Vrhovni sud i dalje je upitno hoće li u ovom slučaju HDZ postati prva osuđena stranka u povijesti. Odvjetnik stranke, Vladimir Terešak smatra da HDZ ne može odgovarati za ono što mu se stavlja na teret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je upravo suprotno oštećena inkriminiranim ponašanjem i djelovanjem pojedinaca, a njihovo djelovanje bilo je izvanstranačko, stranku su koristili kao izgovor, kao opravdanje za ostvarivanje osobnih interesa", pojasnio je za RTL svoj stav Terešak.

Image
TUŽITELJSTVO U SLUČAJU FIMI MEDIA TRAŽI DA SE SANADERU I OBITELJI ODUZME IMOVINA: /

'Nesrazmjer iznosi 23,7 milijuna kuna'

Image
TUŽITELJSTVO U SLUČAJU FIMI MEDIA TRAŽI DA SE SANADERU I OBITELJI ODUZME IMOVINA: /

'Nesrazmjer iznosi 23,7 milijuna kuna'

Kontradiktorno i fantomski

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović poručio je na sudu kako se radi o izuzetnom slučaju u kojemu je bivši rizničar HDZ-a 20 puta ispitan u USKOK-u, a tadašnja računovotkinja 14.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S treće strane, jedan od krunskih svjedoka, gospodin Jarnjak je na apsolutno fantomski način, meni neobjašnjiv, naravno procesno je to pokriveno, nestao iz ovog postupka iako je on ključna osoba za financijsko poslovanje stranke", ustvrdio je Prodanović i dodao kako mu je apsurdno da se tužiteljstvo 10 godina ponaša kao da se ništa nije promijenilo. "Smisao je taj da je interes javnosti, društvena atmosfera, takva da se u biti očekuje pravda, a pravda se jedino može dobiti u ovom slučaju koji je kondicioniran putem određenih medija, samo osuđujućom presudom", rekao je Prodanović.

Ni pjevači nisu dokaz

Osim, kako ga Prodanović naziva, "potpuno kontradiktornog" Barišića, protiv Sanadera, uvjeren je, nema nijednog dokaza. Dodao je i kako su svi pjevači demantirali da im je bivši premijer davao novac da pjevaju, odnosno ne pjevaju, poput Marka Perkovića Thompsona koji je za to navodno dobio pola milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On podupire jednu toliku apsurdnu besmislenu tezu da netko nekom ne plaća 500.000 eura da ne bi pjevao. To je toliko apsurdno sve skupa, a to tužiteljstvo uzima kao jedan od dokaza da zabetoniraju kaznenu odgovornost Sanaderu jer je njemu kao pasalo da navodno Thompson ne bi pjevao za Hrvatsku stranku prava. Možeš misliti", ustvrdio je Prodanović.

Ivo Sanader se nije pojavio na sudu, a njegovi odvjetnici traže oslobađajuću presudu. S druge strane, obustavu kaznenog postupka traži pravna zastupnica Fimi medie. Ta tvrtka više ne postoji, pa nitko ni ne može odgovarati za kaznena djela obuhvaćena optužnicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo