NAJVEĆI GUBITNICI IZBORA: / Birači poslali poruku Plenkoviću i Mostu, Živi zid stagnira, a ni nove zvijezde nisu se snašle

Image

Izborni rezultati su velikom broju stranačkih i koalicijskih lista donijeli razočaranje

27.5.2019.
10:06
VOYO logo

Neslužbeni rezultati europskih izbora, koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, malom su broju stranaka donijele zadovoljstvo. Dok SDP, Hrvatski suverenisti i Mislav Kolakušić imaju razloga za slavlje, ostali moraju preispitati svoje predizborne odluke te napraviti duboku analizu kako bi otkrili gdje su i zašto su pogriješili.

Nekoliko velikih iznenađenja se najprije ogleda u činjenici da HDZ nije uspio nadjačati SDP u broju mandata, a Most koji je uvijek pri vrhu, sada je završio "prvi ispod crte". U nastavku donosimo najveće gubitnike ovih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKA ANALIZA NET.HR-A: /

Hrvatska je dobila novog lidera trećeg puta, a Plenković u buduće izbore ulazi iz jako čudne pozicije

Image
VELIKA ANALIZA NET.HR-A: /

Hrvatska je dobila novog lidera trećeg puta, a Plenković u buduće izbore ulazi iz jako čudne pozicije

HDZ-ov crni labud

Četiri mandata i samo 23 posto osvojenih glasova alarm su za uzbunu u vladajućoj stranci. Čini se kako se Andreju Plenkoviću obio o glavu eksperiment s Karlom Resslerom i brojnim drugim slabo poznatim ličnostima koje su se našle na njihovoj listi, ali i sa samostalnim izlaskom na izbore.

Možda ima istine u komentarima nekih članova HDZ-a kako je Plenkovića rezultata stajala "njegova obijest" i "stvaranje liste po svojim željama", a neki su išli toliko daleko da su okrivili i Crkvu za svoj loš rezultat. Robert Kopal, glavni analitičar HDZ-a, u nedostatku boljeg objašnjenja rekao je kako se HDZ-u dogodio "crni labud", odnosno značajne i ranijim analizama nepredviđene okolnosti koje su dovele do manjeg broja glasova. HDZ-ov "crni labud" su zapravo Hrvatski suverenisti Ruže Tomašić koji su ipak uspjeli doći do jednog mandata u Bruxellesu, ali i Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, koji nisu osvojili ništa, ali su uzeli velik dio glasova na desnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most je srušen

Iako su pompozno najavljivali mandate, mostovci su podbacili. Sa samo 4,67 posto osvojenih glasova ostali su "prvi ispod crte", odnosno praga od pet posto koji bi im jamčio jedan mandat. Ofenzivno umjerena retorika Bože Petrova i "bockanja" Nikole Grmoje i Mire Bulja nisu pali na plodno tlo.

Stranka Bože Petrova morat će dobro razmisliti kako dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neovisni za Hrvatsku ovisni o glasovima

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih su sa svojim Neovisnima za Hrvatsku i odavno posrnulim HSP-om privukli značajan broj birača desnice, no to im nije bilo dovoljno da prijeđu izborni prag. Sa 4,37 posto glasova napravili su nered na desnici, uzevši značajan, pa možda i presudan dio glasova HDZ-u te nastojeći uzdrmati poziciju Ruže Tomašić i njezinih Hrvatskih suverenista.

Predizborno igranje s hrvatskom zastavom i prilično incidentne izjave Hasanbegovića i Esih u medijima im nisu pomogle u prikupljanju šireg spektra birača. Veća je vjerojatnost da bi se sa Hrvatskim suverenistima "potukli" oko tog jednog mandata da su ublažili retoriku i govorili o temama koje se zaista tiču hrvatskih građana, ali ne bi bilo zgorega nešto reći i o budućim europskim planovima za Hrvatsku. Esih i Hasabegović su postigli respektabilan rezultat za razliku od dvije prvo navedene stranke, ali se ipak mogu svrstati u skupinu gubitnika - bili su blizu mandatu, nisu uspjeli, a najveći konkurenti na desnici, Hrvatski suverenisti, postali su treća stranka u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živi zid

Iako Živi zid ne možemo nazvati razočaranjem, možda se od dosadašnje treće najpopularnije stranke u zemlji moglo očekivati da neće završiti tek na petom mjestu s 5,66 posto. Živi zid je svojim anarhističkim pristupom definitivno pokupio simpatije dijela birača, ali na ovim izborima to nisu uspjeli kapitalizirati. Već u izbornoj noći krenuli su u obračun s medijima, koje vide kao krivce.

Bandić Milan 365 - stranka bez rada i bez solidarnosti

Bandićeva lista osvojila je 1,97 posto, unatoč raskošnoj kampanji. O razmjerima fijaska najbolje govori što su u Zagrebu tek na devetom mjestu iza SDP-a, HDZ-a, Hrvatskih suverenista, Kolakušića, Marijane Petir, Neovisnih za Hrvatsku, Možemo i Živog zida. Lista zagrebačkog gradonačelnika tako osvaja 4,56 posto i ispod praga je u glavnom gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loš start Dalije Orešković

Dalija Orešković u jednom je trenutku djelovala kao zvijezda u usponu koja bi mogla do mandata na izborima. Samo 2,02 posto dokaz je da je Start loše startao. Jedan od razloga može se tražiti i u pojavljivanju Mislava Kolakušića, koji se pojavio niotkud i svojom oštrom, ali precizno usmjerenom retorikom uspio izboriti jedan mandat.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo