Rijeka /

Najveće ulaganje u kulturu ikada: 250 milijuna kuna za kvart s muzejima, Dječjom kućom i Gradskom knjižnicom

Skela na zidovima starim bar 150 godina zaklanja radove na kompleksnim temeljima na kojima niče nova riječka knjižnica.

5.3.2021.
10:00
VOYO logo

Titula Europske prijestolnice kulture Riječanima donosi najveće ulaganje u kulturu koje se ikada dogodilo u Hrvatskoj. S 250 milijuna kuna niče čitav kvart s muzejima, Dječjom kućom i Gradskom knjižnicom koju Rijeka čeka desetljećima.

Ona se počela graditi posljednja, a pod jednim krovom u konačnici će biti oko 150 tisuća knjiga koje su sada u dislociranim odjelima. 

Image
ispričao se /

Nećak Darka Milinovića nakon što je divljao po bolnici poručio: 'Onima koji su ovo poslali u javnost...'

Image
ispričao se /

Nećak Darka Milinovića nakon što je divljao po bolnici poručio: 'Onima koji su ovo poslali u javnost...'

Nova riječka knjižnica pod kojom teku dva potoka 

Skela na zidovima starim bar 150 godina zaklanja radove na kompleksnim temeljima na kojima niče nova riječka knjižnica. U kvartu koji se zove Potok, očekivano pod zgradom teku dva potoka.

"Tu je trebalo stabilizirat ovo tlo tako da je zabijeno negdje oko blizu 400 pilota ispod ove zgrade, a kompletno u ovoj unutrašnjosti gdje se sad nalazimo oko 250", kaže glavni projektant Saša Randić. 

Zadržani su samo vanjski zidovi nekadašnjeg industrijskog kompleksa. Unutar njih, pod jednim krovom, bit će svi odjeli knjižnice koji su sada raštrkani na više gradskih lokacija. Grade se četiri etaže.

"Prizemlje koje će biti onako življe, bučnije, otvorenije, s jednim odjelom za mlade, s jednim glazbenim odjelom, na prvom katu gdje ćemo imati beletristiku, onda na drugom katu će biti odjel struke, publicistike i periodike i na vrhu gdje su one interne službe gdje su obrada, nabava, programi, sve što već jedna suvremena knjižnica ima", kaže ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu će biti fond od 150 tisuća knjiga

"Nevjerojatno da Rijeka nakon 2. Svjetskog rata zapravo nije dobila poštenu knjižnicu, ovo je možda čak i poštenija nego što su svi očekivali pa će svi bit napokon zadovoljni, velika je knjižnica, skoro 5 tisuća kvadrata", kaže pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar. 

U knjižnicu koja će koštati do sto milijuna kuna knjigoljupci ulaze za nešto više od godinu dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo