NAJVEĆA INVESTICIJA U POVIJESTI HRVATSKE VOJSKE: / Bitka se vodi između F-16 Baraka i Gripena - otkrivene točne cifre po avionu?

Image

Već je od prije poznato da stručno povjerenstvo MORH-a preferira izraelske zrakoplove, a oni su i povoljniji od švedskih Gripena.

16.12.2017.
15:31
VOYO logo

Projekt nabave novog višenamjenskog borbenog zrakoplova kojeg je podupro saborski Odbor za obranu mogao bi biti korak bliže tome da se realizira najveća investicija u povijesti Hrvatske vojske.

Image
HRVATSKA KUPUJE 12 NOVIH BORBENIH AVIONA: /

SAD i Švedska nude nove, a Grčka i Izrael polovne zrakoplove

Image
HRVATSKA KUPUJE 12 NOVIH BORBENIH AVIONA: /

SAD i Švedska nude nove, a Grčka i Izrael polovne zrakoplove

Više podataka nakon konačne odluke Vlade

Iako službenih podataka o cijeni i odabiru proizvođača još uvijek nema, zna se da je nabava takvih borbenih zrakoplova u planu. Predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan rekao je da će o svemu konačno odlučiti Vlada i Vijeće za obranu, no potvrdio je da su sve ponude prezentirane, a izboru će najvjerojatnije presuditi financije, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije konačne odluke predstoji još rasprava pred Vijećem za obranu, čiji su članovi i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora, načelnik Glavnog stožera, ministar financija i predsjednik saborskog Odbora za obranu. Krstičević je rekao da će nakon odluke Vlade sa svime izaći u javnost. 'Detaljno ćemo prezentirati sve četiri ponude, cijeli proces odlučivanja i razloge koji su prevagnuli u definitivnom izboru', najavio je ministar obrane. Krstičević je dodao da će osim cijene, odabiru aviona presuditi njegov tip i sposobnosti, kao i dugoročno strateško partnerstvo.

Posao vrijedan 500 milijuna do milijardu eura?

U kuloarima se ovaj posao procjenjuje na čak 500 milijuna do milijardu eura, piše Slobodna Dalmacija. Postoje četiri ponude, ona američka, grčka, izraelska i švedska, a mediji su do sada pisali da je izbor sužen na švedske Gripene i izraelske F-16 Barak avione. Izraelski zrakoplovi zahtjevat će više održavanja jer su stariji, no imaju jaču konstrukciju i dodatnu opremu. Već je od prije poznato da stručno povjerenstvo MORH-a preferira izraelske zrakoplove, a oni su i povoljniji od švedskih Gripena. Osim toga, takva bi kupovina mogla dodatno otvoriti gospodarsku suradnju Hrvatske i Izraela. Prema nekim neslužbenim podacima, cijena je 25 milijuna eura po komadu, dok bi, za usporedbu, cijena švedskih Gripena bila 70 milijuna eura po komadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo