LOKALNI IZBORI 2021. / Najstarija na listi je 91-godišnja Dragica! Na vlast u Istri želi Nizozemka, a 55 kandidata već je dobilo izbore...

I prije izbornog dana i brojanja glasova - poznata su imena 56-ero pobjednika lokalnih izbora

4.5.2021.
20:48
VOYO logo

Dragica Puljić voli društvo, uređivanje i prije svega - politiku. Dragica za dva mjeseca puni 91 godinu i najstarija je kandidatkinja na listi za Zagrebačku skupštinu.

"I prije sam se ja bavila politikom, sve sam ja obilazila i dolazila, kao dijete sam ja aktivna bila", kaže te dodaje: "Ma ja bi došla da im kažem da bude mira i sklada svima zajedno, da se razumijemo i da radimo kako treba".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na listi je Zagorske stranke za Zagreb, koju predvodi njen sin Ljubomir. "Pitao me: 'mama, hoćeš li?', ja kažem da hoću. Nisam se puno dvoumila, ja sam brzoodlučna, ako nešto mislim, odlučim brzo", kaže i dodaje da smatra da godine nisu problem. 

I dok je Dragica najstarija zagrebačka kandidatkinja, jedna od najmlađih, 19-godišnja Josipa Tadić, pojačanje je Bloka umirovljenika. "Mislim da ova stranka može pomoći umirovljenicima. Na kraju krajeva, i ja ću sama biti umirovljenik jednog dana, pa to ide i na moju korist", kaže Tadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemka želi na vlast u Istri

Ne samo da godine nisu problem, nego ni podrijetlo. Minke Van Ingen rođena je u Nizozemskoj, a sada želi biti vijećnica u istarskoj općini Oprtalj, gdje živi posljednjih sedam godina. 

"Iz pozitive, osjećaja sam se ja htjela kandidirat. Svi se poznajemo, nisam sad ja primijetila da me mrze zato što sam se ja kandidirala", kaže Minke Van Ingen. Podršku joj daju i građani kojima nije čudno što se kandidirala, a nije iz Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma kakvi, dajte para. Mi smo u Europi i tako mora biti", kaže Zlatko Razlo iz Oprtlja.

Neki nemaju protukandidate 

I dok se ovi kandidati tek moraju izboriti za glasove, pojedinima su izbori tek formalnost jer protukandidate - nemaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači, isključivo sam ja kandidat - nema nikog drugog", kaže Damir Maričić, stari novi načelnik općine Vuka nedaleko od Osijeka. 

"Iznenadio sam se i ja. Meni su ovo treći izbori u životu i nikad nisu u ovakvoj tišini prolazili. Inače je ovdje uvijek bilo barem dva ili tri kandidat, nekad i malo više.  Ali vjerojatno su odmjerili omjere težina pa su vidjeli, ako ne mogu pobijediti, ne vrijedi im se boriti", kaže HDZ-ovac Maričić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez konkurencije, ali u Istri su Marko Ferenac, jedini kandidat za prvog čovjeka Vižinade i Franko Baxa, stari novi načelnik Lupoglava. 

"Vjerojatno su se bojali da će izgubiti. Ne znam, možda sam prejak kandidat", kaže SDP-ovac Ferenc. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svakom slučaju konkurencija je dobra stvar, bude više napetije. A ovako je možda manje stresa i malo mirnije", kaže IDS-ovac Baxa. 

Bez protukandidata, HDZ je već pobijedio u 44 općine diljem Hrvatske. Najviše, u njih osam u Osječko-baranjskoj, a šest su dobili u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP ima jednog načelnika, i to u Istri, gdje ih IDS dosad ima dvoje. HNS je pak pobijedio odnio u dvije općine, a SDSS - tri. 

Osim ovih načelničkih mjesta, HDZ već ima i četvero gradonačelnika – Pakraca, Skradina, Nina i Hrvatske Kostajnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je iznimno težak posao koji mladog čovjeka baš nešto ne privlači, nego jednostavno morate imati veliki entuzijazam", kaže kandidat za gradonačelnika Hrvatske Kostajnice HDZ-ovac Dalibor Bišćan

Što kažu građani?

A što na nedostatak izbora kažu građani? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće ljudi valjda u politiku, mali vam je to grad, kao i Dvor, i onda vam je to teško", kaže Ivanka Solomun iz Hrvatske Kostajnice. 

"Već smo navikli, zadovoljni smo sa ovim. Možda bi bilo dobro kad bi mogli birat, ali tako je", kaže Elida Tončinić iz Lupoglava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa nema veze, to ćemo ime zaokružiti", kaže Jago Jandrivić iz Vuke te dodaje: "Ma super, u stvari vidjet ćemo..."

No, ako ne bude - idući izbori su tek za četiri godine, pod uvjetom da će tada imati više izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo