NAJNOVIJE PROGNOZE OTKRIVAJU / Kakvo nas proljeće čeka?

Nakon nekoliko pravih proljetnih dana u kojima smo uživali u suncu i toplijem vremenu, stiže nova ciklona. No, srećom ona će bit kratkog vijeka.

21.3.2015.
8:15
VOYO logo

Danas nas očekuje pretežno sunčano vrijeme. Poslijepodne i navečer na Jadranu te u područjima uz Jadran postupan porast naoblake, a u noći ponegdje može pasti i malo kiše. Zapuhat će umjeren, u gorskim i sjeverozapadnim krajevima i jak jugozapadnjak, a na Jadranu umjereno i jako jugo. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 12 i 17 °C.

Nedjelja će biti pretežno oblačna, na Jadranu i predjelima uz Jadran bit će povremeno kiša, najčešća u Dalmaciji. Zapuhat će umjeren, u gorju i jak sjeveroistočni, u Slavoniji sjeverozapadni vjetar, a na sjevernom Jadranu jaka bura s olujnim udarima, u Dalmaciji jako i vrlo jako jugo i istočnjak. Jutarnja temperatura od 2 do 7, na Jadranu od 6 do 11, a najviša dnevna od 7 do 12, na Jadranu 10 i 15 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvo nas proljeće čeka?

U medijima se proteklih dana pojavila prognoza za proljeće 2015., prema kojoj našem području prijeti ''najkišovitije proljeće svih vremena, praćeno poplavama''. Međutim, ovakva informacija ne nalazi uporište u službenoj prognozi DHMZ-a.

Naime, prema prognostičkim materijalima koje DHMZ preuzima od Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) u Readingu (Velika Britanija), a na temelju kojih se izrađuju službene sezonske prognoze vremena na DHMZ-u, predviđa se da će proljeće 2015. u Hrvatskoj biti uglavnom prosječno toplo ili toplije od klimatološkog srednjaka uz prosječnu, ponegdje čak i manju količinu oborine od uobičajene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tromjesečna prognoza vremena za Hrvatsku za razdoblje ožujak - svibanj 2015. pokazuje da će temperatura biti u granicama prosjeka ili viša od njega, osobito u travnju i svibnju, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. To ne znači da u navedenim mjesecima ne može biti razdoblja hladnijeg vremena, moguće i s izraženijim negativnim odstupanjima od uobičajenih srednjih vrijednosti.

S druge strane, sezonska količina oborina predviđa se oko prosjeka ili ponegdje manja od njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo