Pristup najboljim tehnologijama / Najmodernija optička i 5G infrastruktura u poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1

Image
Foto: A1

Developeri okupljeni oko poduzetničkog inkubatora i polaznici programa za razvoj videoigara dobili su priliku raditi s najboljim pristupnim tehnologijama

28.5.2021.
10:55
A1
VOYO logo

A1 Hrvatska i SIMORA (Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije) predstavili su partnerstvo u poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1. Developeri okupljeni oko poduzetničkog inkubatora i polaznici programa za razvoj videoigara dobili su priliku raditi s najboljim pristupnim tehnologijama te prilagoditi svoje proizvode velikim brzinama, niskoj latenciji i drugim prednostima koje im pružaju gigabitne 5G i optička mreža.

"Ponosan sam da je SIMORA proglašena najboljom europskom razvojnom agencijom, a naš projekt "Centar gaming industrije" strateškim infrastrukturnim projektom unutar Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Sve to dokazuje perspektivu Novske da postane regionalni centar te industrije i donose dodanu vrijednost lokalnoj zajednici i Hrvatskoj", izjavio je Mario Čelan, direktor razvojne agencije Sisačko-moslavačke agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: A1

Izvor: A1.

U inkubatoru PISMO powered by A1 već sad posluje pedesetak startupova, a u tijeku je edukacija pete generacije polaznika programa za videoigare. Upravo su tehnička podrška i pristup najmodernijoj optičkoj i 5G mreži, koje je omogućio A1 Hrvatska, jedni od preduvjeta za razvoj digitalnih proizvoda i vještina za budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veseli me što su naši partneri, jednako kao i A1 Hrvatska, snažno usmjereni na učenje digitalnih vještina budućnosti, ali i na sve povezano s brzorastućom gaming industrijom koju mi, kroz A1 Adria Ligu i druge projekte, podržavamo već četiri godine. Na raspolaganju su im znanje i stručna pomoć naših stručnjaka za razvoj i primjenu novih tehnologija poput 5G-a. To je tehnologija koja će biti jedan od pokretača oporavka te razvoja domaćeg gospodarstva i ubrzane digitalizacije. Pred nama su nevjerojatne mogućnosti primjene pametnih rješenja koja će imati direktan utjecaj na povećanje zaposlenosti, razvoj gospodarstva i BDP-a u Hrvatskoj", poručio je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska.

Image
Foto: A1

Izvor: A1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska objasnio je da je cilj kompanije izgradnja 5G mreže kojom će se osigurati pokrivenost, vrhunske mrežne performanse i kvaliteta usluge na kakve su A1 korisnici i naviknuti: „Naša je strategija ubrzana izgradnja 5G infrastrukture u frekvencijskom području od 3,5 GHz te povećanje pokrivenosti i kvalitete širokopojasnog pristupa na 5G i 4G tehnologiji u frekvencijskom području od 700 MHz. To će omogućiti kvalitetan širokopojasni pristup i na lokacijama gdje je bakrena parica, kao zastarjela tehnologija prošlosti, jedina dostupna."

Image
Foto: A1

Izvor: A1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokretanjem gigabitne 5G mreže A1 Hrvatska pokrit će se svih 20 županijskih središta i Grad Zagreb. S obzirom na to da će 5G mreža biti puštena u rad usred ljeta, domaći i strani gosti imat će priliku koristiti 5G mrežu u nekim od turističkih središta kao što su Dubrovnik, Šibenik, Split, Pula, Zadar, Rijeka, Biograd na Moru, Trogir, Kaštela i Vodice.

Mobilna 5G mreža otvorit će širom vrata i razvoju te primjeni AR i VR tehnologija. Vedran Škarica, osnivač i direktor prvog domaćeg studija za stvaranje sadržaja u virtualnoj stvarnost, Delta Reality, demonstrirao je to projektom posebno razvijenom za ovu priliku – VR simulacijom stolnog tenisa na testnoj A1 5G mreži. Pokazni meč u virtualnoj stvarnosti odigrali su predsjednik Uprave A1 Hrvatska JiříDvorjančanský i bivši stolnoteniski reprezentativac Roko Tošić koji je poručio da je ovo dokaz da tehnologija i sport itekako idu zajedno te se nada da će ta sinergija u virtualnoj dimenziji izazivati sve više interesa, posebno kod mladih koja tek ulaze u svijet sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da mladima ne nedostaje interes za programiranje aplikacija koje koriste proširenu stvarnost pokazuje primjer dva mlada programera, Mateja i Florijana, koji su upravo u inkubatoru PISMO powered by A1 razvili korisnu AR aplikaciju. Njihovo rješenje prikazivanja mobilnih uređaja i drugih proizvoda u 3D-u, u proširenoj stvarnosti, uskoro bi trebalo pomagati prodajnim predstavnicima A1 Hrvatska u boljoj i vjernijoj prezentaciji ponude.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo