Najmoćnija žena Europe stiže u Hrvatsku

I Kosor i Merkel uoči prvog službenog posjeta njemačke kancelarke Hrvatskoj proživljavaju teške stranačke trenutke.

22.8.2011.
12:20
VOYO logo

Jedna od najmoćnijih žena svijeta i definitivno najmoćnija u Europskoj uniji, njemačka kancelarka Angela Merkel stiže u Zagreb u svoj prvi službeni posjet Hrvatskoj na poziv hrvatske premijerke Jadranke Kosor.

Šefica njemačke vlade i vladajuće Kršćansko demokratske unije (CDU) sastat će se s državnim vrhom, počevši od premijerke s kojom će razgovarati i nasamo, a nakon čega slijedi sastanak dvaju izaslanstava, izvijestila je Vlada. U 18 sati će biti i konferencija za novinare, nakon čega se Merkel sastaje s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel neće pronaći vrijeme za parlamentarne stranke mimo HDZ-a, premda se u pravilu sastaje s vođama oporbe, kao što je to činio i njen prethodnik Gerhard Schroeder 2003. kada se u sklopu posjeta Hrvatskoj našao s Ivom Sanaderom, danas izbrisanim doživotnim predsjednikom HDZ-a. Merkel je za vrijeme njegove vladavine bila naklonjena Sanaderu, pa su njene izjave o njemu i HDZ-u čak završile u predizbornim spotovima HDZ-a.

Sanadera i kod Merkelice pokrilo žuto lišće zaborava

Danas hvali Kosoricu i ograđuje se od Sanadera. Iako se neke od brojnih teorija o Sanaderovom misterioznom odlasku povezuju upravo s njom, Merkel je 2009. godine upitana o tome poručila novinarima da bi oni trebali znati bolje od nje koja sa Sanaderom nije ni u kakvom kontaktu. Budući da se izbori održavaju krajem godine, samo nekoliko mjeseci nakon ovog posjeta, nije isključeno da će Merkeličina potpora HDZ-ovoj šefici biti spomenuta u kampanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, i Kosor i Merkel proživljavaju teške stranačke trenutke. HDZ-ova popularnost je u premijerkinom mandatu uglavnom bilježio povijesno niske rezultate, a isto je pokazalo i istraživanje njemačkog časopisa Bild za CDU. Anketa objavljena u tom listu pokazala je da je potpora CDU-u na 31 posto. HDZ-ova je, prema tuzemnim anketama, ispod 30 posto već dulje vrijeme.

U 19.30 sati kancelarka će prisustvovati svečanoj večeri koju joj priređuje Jadranka Kosor. Merkel je u intervjuu HRT-u kazala kako će u razgovorima s državnom vodstvom biti riječi o jačanju gospodarskih veza između Njemačke i Hrvatske, investicijama u Hrvatsku te o pristupanju Hrvatske EU, kojemu kriza u eurozoni neće stati na put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je i kako će zamoliti Hrvatsku da se "aktivno zauzme za zemlje koje još nisu stigle tako daleko, primjerice za Bosnu i Hercegovinu, i da konflikt između Srbije i Kosova ne eskalira".

Vezani članci:

arti-201106100030006 arti-201107260430006 arti-201102250556006 arti-201102230154006 arti-201002050031006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo