ušla u svjetske rekordere / Najljepša priča dana: malena Maša bila je velika kao dlan, a danas otišla kući kao zdrava beba i svjetski rekorder!

Rođena sa samo 450 grama i bez puno nade da će preživjeti, nakon pet mjeseci borbe i operacija, malena Maša puštena je kući!

18.5.2018.
19:14
VOYO logo

Odlične vijesti iz Hrvatske! Tim liječnika uspio je nešto što je pošlo za rukom samo kolegama u još dvjema zemljama na svijetu. Operirali su djevojčicu Mašu rođenu u 27. tjednu trudnoće tešku samo 450 grama.

Pored fantastičnog uspjeha liječnika, činjenica koja neizmjerno veseli jest da malena Maša danas, pet mjeseci poslije, nakon nekoliko složenih i teških operacija odlazi kući s roditeljima kao zdrava djevojčica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je Maša - medicinsko i božićno čudo! Rodila se 22. prosinca s 450 grama u 27. tjednu trudnoće. Nakon pet mjeseci u bolnici - ide kući.

"Presretna sam, ne znam bih li plakala ili se smijala. Stvarno sam presretna, jedva čekam da stignem doma i da budemo zajedno i uživamo!" uzbuđena je Mašina majka Matea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka je Mašu prvi put zagrlila kad je imala dva mjeseca. Iza ovog malog borca je nekoliko teških operacija.

"Bilo mi je jako teško, ali kad sam došla i vidjela nju da se ona bori - ona mi je dala energiju da se borim zajedno s njom", nadodaje majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za liječnički tim - veliki izazov. Svaka sekunda bila je važna.

"Dijete je rođeno s 450 grama. Mortalitet takve djece je preko 90 posto. To što je Maša napravila je veliki uspjeh nje same, ali i cijelog našeg tima", tvrdi Karmen Kondža, subspecijalist neonatologije u KDB Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tim čine liječnici iz čak triju bolnica. Uz Klaićevu, stigli su iz KBC-ova Zagreb i Sestre milosrdnice.

"Ona je i tako mala rođena iako nije mogla disati, ona je pomaknula ručicu i pokušala je zaplakati - što je već jedan znak da imate borca", kazala je Snježana Gverić-Ahmetašević, Zavod za neonatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza Maše je složena abdominalna operacija, ali i laserska operacija oba oka jer joj je prijetila slijepoća, kateterizacija srca, rekonstrukcija crijeva i trbušne stjenke.

"Treba jako, jako minuciozno voditi ansesteziju, paziti na analgetike, anestetike, na nadoknadu tekućine, pa na grijanje. Ne smije se pothladiti dijete. Veliki je to uspjeh. Čudo!" nadodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čudo koje je i nagrađeno.

"Rade izvrsno, nerijetko u skromnim uvjetima. Kaže docentica nisu imali ni respirator. Žalosti me to, ali ću reagirati. Još jednom moje divljenje i čestitke", poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malena Maša bila je velika kao dlan, a danas ide kući kao zdrava beba s tri kilograma.

A o Mašinom ulasku među svjetske rekordere možete pogledati u nastavku priloga Leone Šiljeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo